Україна на роздоріжжі

Україна на роздоріжжіЗ 27 по 29 травня 2013 року у м.Брюсселі проходила Третя сесія Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ (ПА Євронест), в роботі якої брала участь делегація Верховної Ради України.

До складу делегації входять народні депутати Борис ТАРАСЮК (“Батьківщина”), Степан КУРПІЛЬ (“Батьківщина”), Олег ПАНЬКЕВИЧ (“Свобода”), Тарас Кутовий (Удар), Олена НЕТЕЦЬКА (Партія Регіонів), Віталій КАЛЮЖНИЙ (Партія Регіонів), Вілен Шатворян (Партія Регіонів), Сергій БАЛАНДІН (Комуністична партія України).

На Асамблеї були підтверджені повноваження Бориса ТАРАСЮКА як одного з двох Спів-Президентів Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ.

Впродовж трьох днів Асамблея працювала над проблемами регіональної та енергетичної безпеки, наближення законодавства країн-партнерів до права Європейського Союзу, боротьби з бідністю. Результатом роботи сесії було прийняття відповідних резолюцій із рекомендаціями до краін-членів ЄС та країн-партнерів.

Виступаючи на відкритті роботи сесії Віце-президент Європарламенту Яцек ПРОТАСЕВИЧ відзначив проблеми, актуальні для країн Східного партнерства. Зокрема, щодо України вкотре була озвучена необхідність реформування системи судочинства та припинення вибіркового правосуддя.

Спів-Президент Асамблеї Борис ТАРАСЮК наголосив у своєму виступі на необхідності пильно стежити за цінностями, які об‘єднують всіх країн-членів, та на яких базуються Європейський Союз та ПА ЄВРОНЕСТ.

У відкритті Асамблеї взяв також участь Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан ФЮЛЕ. У своєму виступі Єврокомісар нагадав про зобов‘язання Європейського Союзу щодо підписання Угоди про асоціацію із Україною, але в той же час підкреслив, що «одна справа для наших партнерів – мати амбіції, і дуже високі амбіції, а інша – забезпечити реалізацію цих амбіцій. Саміт може принести результати лише настільки, наскільки наші партнери готові забезпечити проведення реформ».
Окрему увагу ФЮЛЕ приділив діалогу із Російською Федерацією, зокрема у тому, що стосується фактичної несумісності положень Угоди про Асоціацію та Митного Союзу. Визнаючи необхідність для країн-учасниць Східного партнерства налагодження стосунків із Росією, Комісар в той же час зазначив: «Ми не можемо укладати угоди, що несуть юридичні зобов‘язання, із сторонами, які не відповідають за свою зовнішньо-торгівельну політику».
Також Штефан ФЮЛЕ закликав країни-учасниці до посилення демократичних інститутів, зокрема парламентських установ: «Без потужних демократичних інституцій, незалежних від будь-якого політичного впливу, неможливо виконати порядок денний демократичних перетворень».

* * * *
Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ — парламентська установа Східного партнерства між Європейським Союзом та його Східноєвропейськими партнерами. Членами Асамблеї є народні депутати законодавчих органів України, Молдови, Грузії, Вірменії, Азербайджану та депутати Європарламенту.
Співголовами ПА ЄВРОНЕСТ є Борис ТАРАСЮК (Україна) та Євген Кірілов ( з 28.05.2013, Болгарія)

peredplata