Буковинська міліція попереджає про небезпеку Інтернет-шахраїв

Щороку Інтернет-шахраї вигадують усе нові способи, щоб ввести користувачів в оману та заволодіти їхніми грошима. Довести провину Інтернет-аферистів надзвичайно складний і кропіткий процес. Та міліція веде активну боротьбу з цими видами злочинів і у період з 1 по 30 червня проводить операцію під умовною назвою “Трікстер”.

Метою заходів є протидія організованій злочинності, виявлення та документування протиправних дій членів злочинних груп, причетних до шахрайського заволодіння коштами громадян у сфері електронної комерції.

Наразі міліціонери аналізують інформацію рекламних оголошень, різних сайтів, які пропонують платні послуги за можливість пограти в ігри в режимі онлайн, перевіряють онлайн-форуми та блоги щодо суб’єктів господарювання, злочинних груп та окремих осіб, причетних до протиправної діяльності, пов’язаної з шахрайським заволодінням коштами громадян у сфері електронної комерції, зокрема, шляхом залучення коштів громадян у віртуальні проекти (так звані “фінансові піраміди”), під приводом прийняття внесків як інвестицій, управління фінансовими активами, надання інших фінансових послуг в мережі Інтернет.

На даний час користуються попитом обмінні пункти електронних валют – так звані «віртуальні обмінники», які пропонують заробити на різниці курсів валют. На перший погляд фінансова операція має вигляд цілком безпечної. Ви нікому не віддійте гроші, з одним лише «але» – через рекомендований обмінник. Останній, ні що не обмінює, а лише ковтає платежі, що надходять. Якщо Ви все-таки вирішите скористуватись обмінним пунктом, або зробити вклад, то звертайтесь лише в ті підприємства, у яких є свій сайт на платному хостингу, тому-що розмістити статтю на безплатному хостингу може хто завгодно.

Часто шахраї надсилають листі від імені благодійних організацій або людей, яким потрібна допомога. Хоча посилання можуть належать реальним благодійним фондам, але реквізити для перерахування коштів належать шахраям. Якщо ви справді хочете допомогти, знайдіть адресу організації, зателефонуйте туди і дізнайтеся, як саме можна перерахувати кошти. Також багато громадян скаржаться на Інтернет-аукціони, коли вони перераховують гроші за товар на банківський рахунок, а товар не отримують або приходить зовсім не те, що вони замовляли.

Не стати жертвою Інтернет-шахраїв не так уже і важко. Варто лише бути дуже обережними, не довіряти пропозиціям про швидке збагачення, не робити передоплату, купувати товар лише у перевірених Інтернет-магазинах та аукціонах.

Відповідальність за такі види злочинів настає згідно ч.3,4 ст.190 Кримінального кодексу України “Шахрайство”:

ч.3 – шахрайство, вчинене у великих розмірах або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років);

ч.4 – шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою (карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна).

Про це повідомляє СЗГ УМВС України в Чернівецькій області.

peredplata