Буковинські депутати витратили мільйони на агітацію

Буковинські депутати витратили мільйони на агітацію28 жовтня 2012 року Буковина обрала до парламенту чотирьох депутатів по мажоритарних округах. Правдами-неправдами вони зараз в парламенті. Скільки ж їм вартувало депутатство, в яку копієчку їм влетіла агітація за свої персони, а також як кандидати виконують закон «Про вибори народних депутатів України»?
Згідно чинного законодавства, розпорядник коштів виборчого фонду зобов’язаний не пізніш як на п’ятнадцятий день після дня голосування подати до Центральної виборчої комісії фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду.

Ми звернулися із запитом до Центральної виборчої комісії, аби нам надали копії фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів в народні депутати. Питали ми про висуванців від так званої Об’єднаної опозиції та Партії регіонів.

Як повідомили в ЦВК, фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів Віталія Михайлішина, Степана Спіжавки, Богдана Баласиновича не надходило. Щодо решти перелічених кандидатів в народні депутати, то копії фінансових звітів ми отримали.

Отож, тодішній директор ПАТ «Чернівцігаз» Геннадій Федоряк у виборчу кампанію вклав власних коштів більше мільйона гривень. Це при тому, що у декларації Геннадія Федоряка за 2011 рік йдеться, що він отримав дохід у 561 тисячу гривень, члени його родини – 585 тисяч гривень. Ніяких депозитів чи рахунків в банках в гривнях чи в іноземній валюті не задекларовано. Тоді виникає логічне питання – звідки у керівника регіонального підприємства-монополіста такі гроші на виборчу кампанію? Таке саме питання і до колишнього народного депутата, а тепер начальника головного управління освіти ОДА Михайла Бауера. Звідки у діяча знайшлось власних 380 тисяч гривень на вибори? Адже згідно з декларацією, в 2011 році він отримав сукупного доходу понад 280 тисяч гривень.

Протилежна ситуація з наповненням виборчого фонду у колеги Геннадія Федоряка по партії Артема Семенюка. У нього 940 тисяч гривень загального розміру виборчого фонду – це добровільні внески фізичних осіб. Саме у нього та Геннадія Федоряка, яких і обрали буковинці абсолютною більшістю, найбільший загальний розмір виборчого фонду. В рази менші виборчі фонди були у кандидатів від опозиції – Миколи Федорука (122 тисячі) та Олександра Фищука (245 тисяч гривень). За цими кандидатами, як і за Богданом Баласиновичем та Степаном Спіжавкою, грубих порушень виборчого законодавства зафіксовано не було.

За структурою витрат кандидатів, більша частка коштів пішла на агітацію в засобах масової інформації (у п’ятьох кандидатів на передвиборну агітацію в ЗМІ пішло півтора мільйона гривень). Найбільше на ці потреби витратив родич голови Чернівецької ОДА Артем Семенюк (636 тисячі). А кандидат Геннадій Федоряк витратив майже півмільйона гривень на передвиборну агітацію на зовнішніх носіях реклами, концерти, вистави та інші заходи.
До речі, зазначені кандидати не провели жодної прес-конференції.

Ми особисто звертались до Віталія Михайлішина з проханням надати інформацію про надходження та використання коштів виборчого фонду. Ще 14 березня він обіцяв найближчими днями надати всі документи. Однак, і через місяць документів журналісти не отримали, а чисельні звернення до пра-цівників сектору інформації та зв’язків з громадськістю успіхів не мали. Тому змушені користуватися інформацією, яка була озвучена в ЗМІ. А саме, що «кандидат у народні депутати по виборчому округу №201 (місто Чернівці) Віталій Михайлішин витратив на передвиборчу агітацію 450 тисяч гривень». Не вказано, чи це власні кошти кандидата, чи внески фізосіб. Нагадаємо тільки, що згідно з оприлюдненою на сайті ЦВК декларацією про доходи та майно Віталія Михайлішина за 2011 рік, загальний дохід його сім’ї, яка у 2011 році складалася з 4 осіб, становив 128 758 гривень. Опозиція ж називала цифри в кілька мільйонів доларів, що були витрачені штабом кандидата Віталієм Михайлішиним.

Як бачите, кандидати від влади не скупились на агітацію. І якщо Федоряку та Семенюку вона, в комплексі з адмінресурсом, стала виграшною, то Михайлішину нічого не допомогло. Виникає питання, звідки у кандидатів такі гроші, або які такі спонсори дали Семенюку не багато не мало мільйон гривень. Думаємо, цим запитанням мають задаватись не тільки журналісти, а й правоохоронні органи.

Надія ВІРНА
за матеріалами “corruptua.org”.

peredplata