Вчімся в Ізраїлю

Вчімся в ІзраїлюЗ часу закінчення Другої світової пройшло більше 60 років, а Ізраїль продовжує шукати нацистських злочинців. Багатьом з них уже за 80 років і не факт, що вони в силі понести відповідальність. Але тим не менш – держава Ізраїль чітко дотримується принципу захисту своїх інтересів і невідворотності покарання, навіть, якщо воно обмежиться громадським осудом і резонансом у ЗМІ. Просто Ізраїль консолідує свою націю і уже багато десятиліть дає всім зрозуміти, що не дасть більше принижувати своїх громадян.

Якщо з Ізраїлем все зрозуміло, то чи не потрібен в такому випадку Україні аналог «списку Візенталя» по Голодомору? Архівні справи є, впевнений, багато причетних до геноциду українців і по нині живі. Але, на відміну від нацистських злочинців, вони не переховуються, а спокійно собі живуть на пенсію співробітника КГБ-НКВД. Навіть якщо і ні, то думаю їхніх нащадків можна легко знайти на високих державних посадах.

Впевнений, якби такий список був, то наш північний сусід був би трохи стриманішим у своїх заявах і діях стосовно Києва. Газ був би в рази дешевший, стосунки – на багато тепліші, претензій – на багато менше.

Можливо саме так треба будувати стосунки з Москвою?

Віктор Балога

peredplata