В Сторожинці замість пам\’ятника «Борцям за волю України» влада поставила кам\’яну брилу

В Сторожинці замість пам'ятника «Борцям за волю України» влада поставила кам'яну брилу Після того, як невідомі особи намагалися «русифікувати» чернівецькі електроопори, сторожинецька районна влада у свій спосіб відзначилася у переддень 24 серпня. Керманичі району або десь загубили пам’ятник «Борцям за волю України», або ввели в оману громаду.

23 серпня 2013 року в Сторожинці розпочалося звично для Дня Прапора – влада тишком-нишком провела урочистості й розбіглася по своїх владних справах. Можливо б цей день і не відрізнявся від інших Днів Прапора, якщо б не обіцянка відкрити у центрі Сторожинця пам’ятник «Борцям за волю України».

Власне, на відкриття згаданого пам’ятника зібралися національно свідомі сторожинеччани. Деякий час люди чекали на організаторів відкриття, але згодом збагнули, що і самого відкриття вже не буде. На місці, де мав бути зведений пам’ятник, стояла брила з каменю.

Обурені люди пішли до райдержадміністрації, вимагаючи зустрічі з головою району Францем Федоровичем. Той, як протягом останнього часу повелося серед владників, до громади не вийшов. Натомість відправив на перемовини свого заступника з гуманітарних питань. Той, у свою чергу, заявив, що кам’яна брила без жодного напису та мистецьких ознак – це і є пам’ятник.

Шмат каменю привезли до Сторожинця 23 серпня о 4.00. За логікою сторожинецьких державних службовців, у такий ранній час люди не вийшли б на відкриття, тому каменюку поклали на постамент, та й по всьому.

Реакцію сторожинецької громади, шановні читачі, ви можете собі уявити. Йшлося й про те, що на зведення пам’ятника ще 2010 року виділено 14 тисяч гривень, і про те, куди такій владі треба піти, і про відставку Федоровича, і ще багато про що.

Невідомо що саме з почутого зачепило душу заступника Франца Федоровича з гуманітарних питань. Але коли священик, якого запросили освятити пам’ятник, зняв з себе хреста, й запропонував, поклавши на нього руку, присягти, що пам’ятник таки буде, владець одразу ж це й зробив.

Щоправда, не йшлося ні про проект, ні про строки, ні про кошторис. Але для чого ж такі дрібниці, незабаром вибори, а вміння переконливо ощасливлювати людей обіцянками найкраще відточується у польових умовах.

А може той чоловік – земляк Федоровича та його гуманітарного заступника, який часто самий пікетує облдержадміністрацію, таки має рацію і на його плакаті вірно написано: СИНЄ ДЕ БІЛЕ?!

Андрій ШЕВЧУК,
спеціально для БукІнфо (с)
Фото автора

peredplata