Фірташу не цікавий Янукович, не цікаві Чернівці, тому що він тепер вкладає гроші в більш перспективного Кличка

Фірташу не цікавий Янукович, не цікаві Чернівці, тому що він тепер вкладає гроші в більш перспективного КличкаДмитро Фірташ вже не цікавий Януковичу, тому що час газових спекуляцій з „Газпромом” пройшов, а Фірташу не цікавий Віктор Янукович, тому що він тепер вкладає гроші в більш перспективного Віталія Кличка.

Українські ЗМІ рясніють повідомленнями про сварку Віктора Януковича з одним з його головних спонсорів – газовим олігархом Дмитром Фірташем. Журналіст видання „Новий регіон” запитав київських експертів, що їм відомо про конфлікт.

Тарас Березовець, політолог:

«Є всі ознаки підготовки до президентської кампанії Фірташем, який буде робити ставку не на Януковича. Вони на лице. Мої джерела стверджують, що Віталій Захарченко або Олег Ларін на початку вересня змінять Сергія Льовочкіна – людину Фірташа – на посаді глави адміністрації президента. Конфлікт по лінії адміністрації – на піковій стадії. Сам Льовочкін вже два тижні не спілкується з Януковичем навіть у телефонному режимі. Немає нічого дивного, що Кличко буде балотуватися на президентських виборах. Він про це заявив відкрито зараз, хоча це зрозуміло було і раніше. Але шанси Кличка дуже спірні. Він як «Хюндай», котрий красивий, новий, але ламається кожні п’ять метрів. Йому потрібно змінювати команду, вона точно не приведе його до президентської перемоги».

Вадим Карасьов, політолог:

«Очевидно, що охолодження Сім’ї до Фірташа пов’язане з тим, що його підозрюють у відсутності повної і беззастережної лояльності до Сім’ї, Януковича. Підозрюють і в тому, що він проводить кампанію з розширення своїх активів, починаючи з медійних, закінчуючи ринком добрив. Останні стануть в перспективі ключовими в ставках бізнес і політичних еліт в такій прибутковій сфері як АПК, цей актив буде приносити дуже великі дивіденди. Враховуючи що він ще і не донецький, це теж вносить значну лепту в посилення підозри щодо Фірташа. Я не виключаю, що про всяк випадок Кличко ним розглядається як резервний варіант на майбутніх президентських виборах. Тим більше, що 2015 роком нічого не закінчується. Потім від розстановки сил залежатиме ім’я прем’єра, склад Кабміну і вплив у парламенті. Фірташ може розраховувати на Кличка як на перспективного політика нового покоління».

Віктор Небоженко, політолог:

«Фірташ потрапив у ситуацію структурного конфлікту. Він відповідав за всі корупційні газові схеми з Росією. Але Сім’я почала працювати з Заходом. Тому одночасно така співпраця Сім’ї з Європою і Фірташа з Росією неможлива без проблем для Фірташа. Проблема в тому, що Фірташ не зможе тепер вести таємні справи з «Газпромом» і одночасно грати з Сім’єю проти «Газпрому» разом з Європою. Сім’я робить ставку на Захід. Тому віддалення Фірташа неминуче. Фірташ потрапив у складну ситуацію. Якщо так далі піде, то йому доведеться дуже складно. Час газових спекуляцій відходить, тому Фірташ або виїде в Швейцарію, або буде вкладати десятки мільйонів в нового політика. Так, це може бути Кличко. Але в Кличка буде вкладати не тільки Фірташ. І в цьому теж трагедія Фірташа».

Джерело: dzvin.org

Водночас заява лідера УДАРу Віталія Кличка про намір балотуватися в президенти не є фальстартом. Про це в коментарі Gazeta сказав політолог Володимир Цибулько.

За словами експерта, Кличко демонструє себе в порівнянні з іншими партнерами по опозиції.

«Це продовження боротьби всередині опозиції за єдиного кандидата. Для цього використовується будь-який майданчик. Тут не треба шукати мораль, тому що всі методи приймаються. Така гра на випередження Кличка також обумовлена тим, що боротьба за 2015 загострилася ще й всередині Партії регіонів. Він відчуває слабкості в оточенні Януковича, тому намагається активно себе пропонувати. Якщо ця пропозиція потенційним інвесторам, то з точки зору політичного маркетингу такий хід є правильним », – зазначив він.

За словами політолога, лідер УДАРу показує партнерам по опозиції, може собі дозволити такий хід, а вони – ні.

«Демонструє: ви слабкі для того, щоб мати такі шанси і контакти. Тому боксерське суспільство – універсальне. Це середовище з величезним потенціалом », – зазначив Цибулько.

Він пояснив, що більшість людей сприймає саме Кличка як кандидата в президенти від опозиційної трійки.

«У цій ситуації Яценюк і Тягнибок не будуть організовувати відриту контру. Тут є два способи: або стати »коханою дружиною» кандидата Кличка або шантажистом, щоб добитися для себе певних преференцій. У першому випадку треба буде йому допомагати. Але політики, як правило, починають з шантажу, щоб потім прийти до компромісу «, – зазначив експерт.

peredplata