Геннадій Москаль про контрабанду цигарок

Геннадій Москаль про контрабанду цигарокГеннадій Москаль надає звіт Міжнародної організації EUBAM щодо ситуації на Молдавсько-українському державному кордоні, за перше півріччя 2013 року, стосовно контрабанди тютюнових виробів.

«7.5.3 Тютюнова продукція

Із загальної кількості виявлених випадків незаконного переміщення тютюнових виробів на
митній території України – 22 % припадає на українсько – молдавську ділянку кордону. У порівнянні з 2012 р. , коду цей показник становив 60 %, кількість виявлених випадків значно знизилося.

З 1 січня 2013 р. в Україні знижена адвалорна ставка акцизу на сигарети з 25% до 12%, тоді як специфічна ставка акцизу зросла на 47 %. У результаті цього акциз на сигарети 2- го і 3 -го класу збільшився , що вплинуло на ціну продажу , знову відкривши можливості для отримання доходу від контрабанди сигарет з Молдови та Придністров\’я. В 2013 році акциз на сигарети без фільтра в Молдові складається тільки зі спеціальної ставки в розмірі 30 лей ( 2 євро ) за 1000 шт. Для порівняння, в Україні спеціальна ставка акцизу в українській гривні за 1000 шт. сигарет еквівалентна 9 євро .

Хоча порівняно з 2012 р. різниця в ціні на сигарети без фільтру в Молдові та Україні не є надто великою , все ж її рівень як і раніше достатній, щоб гарантувати прибуток для контрабандистів. Тому малоймовірно , що ризик контрабанди сигарет 2- го і 3 -го класу в Україні зменшиться. За останні роки доступність сигарет в
Україна поступово знизилася в результаті підвищення ціни на них.

У першому півріччі 2013 р. на молдавсько -українському кордоні припинено 346 спроб незаконного ввезення тютюнової продукції, головним чином в Україну. Кількість вилучених сигарет склало більше 5,9 млн. шт. Кількість випадків знизилося на 23% , а кількість сигарет зросла на 23% на молдавсько -українському кордоні в порівнянні з аналогічним періодом 2012 р. ( у 2012 – 445 випадків , 4,5 млн. шт.) 87 % вилучень сигарет були виконані на в\’їзд в Україну.

Переважна більшість всіх виявлених випадків (92% ) були виявлені на ділянці кордону «Північ». 747000 шт. сигарет були виявлені в 318 випадках незаконного переміщення сигарет дрібними партіями , які виявлялися в основному в ПП. Наступні методи приховування сигарет застосовувалися для контрабанди сигарет в ПП : приховування серед особистих речей , в запасних колесах , дверях транспортних засобів або спеціальних місцях для приховування , сконструйованих в пасажирських відділеннях машин і автобусів.

На ділянці кордону «Центр» в 27 випадках виявлено та вилучено 5,2 млн.шт. сигарет , що свідчить про те , що для даної ділянки характерна контрабанда великих партій сигарет 4.9 млн.шт. З цих сигарет були вилучені на «зеленому» кордоні, з чого випливає, що контрабанда через «зелений» кордон сектору «Центр» залишається активною і цей сектор є найбільш переважним для контрабандистів.

Контрабанда цигарок через «зелений» кордон продовжувала залишатися добре організованою , при цьому великі партії сигарет перевозилися за допомогою вантажних транспортних засобів групами по 2-5 жителів прикордонних районів , як Молдови , так і України .

У червні 2013 Придністров\’ї тимчасово знизило митний збір на імпорт сигарет. У зв\’язку з чим , збільшилася кількість транзитного переміщення тютюнових виробів через митну територію України в Придністровський регіон до 424,5 тонн і тютюнового сировини – до 106 тонн. А також , з України експортували 504 тон тютюнової продукції. За перше півріччя 2013 р. в Придністровський регіон переміщено в режимі « транзит » близько 3 171,5 тонн тютюну та тютюнових виробів. Така кількість тютюнових виробів і тютюну істотно перевищує потреби внутрішнього ринку Придністровського регіону та є індикатором ризику для незаконного переміщення в РМ , Україна і країни ЄС .

Приклади значних затримань тютюнової продукції:

6 березня 2013 на ділянці відділу прикордонної служби (ОПВ ДПСУ) « Степанівка » в напрямку Молдова – Україна були вилучені 1,750 млн.шт. сигарет російського виробництва у п\’яти громадян України та автомобіль « КРАЗ ». оціночна вартість склала 87 500 дол. США .

1 травня 2013 , 636 тис. шт. сигарет («Наша Марка » , «Прима Ностальгія Особлива» , « BEVERLY » , « MERILYN SLIMS » , « ASMOLOFF » , « THE KING » , « BUSINESS CLUB » ) без супровідних документів та транспортний засіб « NISSAN PATROL » були вилучені у громадянина України у с. Кардамічовое ( Україна ) Оціночна вартість товарів склала 24,1 дол. США .

У першій половині 2013 р. на ділянці кордону «Центр» ( Україна ) виявлено новий метод незаконного переміщення сигарет , а саме переміщення через Кучурганський лиман 760000 шт. сигарет російського виробництва за допомогою водолазного обладнання . Оціночна вартість товару склала 25 000 дол. США .

На закінчення , зростання кількості спроб контрабанди сигарет за перше півріччя 2013р. передбачає підвищений ризик незаконного переміщення таких підакцизних товарів через кордон. Ймовірність контрабанди сигарет в Україну , переважно на ділянці кордону «Центр» , залишається високою , і зниження рівня загрози контрабанди сигарет в короткостроковій перспективі не очікується.»

Крім того, огляд ситуації на молдавсько-українського кордоні за перше півріччя 2013 року вказує, й на інші негативні тенденції , такі як:
1. нелегальне перетинання кордону і нелегальна міграція;
2. контрабанда наркотиків;
3. контрабанда зброї боєприпасів і вибухових речовин;
4. контрабанда м’яса;
5. контрабанда цукру;
6. контрабанда алкоголю;
7. контрабанда автомобілів;
8. контрабанда контрафактних товарів;

З повагою,
народний депутат Верховної Ради України
VIІ скликання,
перший заступник голови Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією
Г.Г. Москаль

peredplata