Чернівці найдовше живуть без міського голови

Чернівці найдовше живуть без міського голови У п\’яти обласних центрах України наразі обов\’язки мерів виконують секретарі міськрад. Найдовше офіційного керівника не мають Чернівці.

Чернівці

31 березня 2011 року міськрада Чернівців достроково припинила повноваження міського голови Миколи Федорука, який обіймав цю посаду з 1994 року за результатами п’яти мерських виборів поспіль.

Депутати обґрунтували своє рішення \”бездіяльністю мера, систематичними порушеннями Конституції та законів України, зловживаннями і стимулюванням корупційних схем\”. Втім, ці закиди не знайшли підтвердження у вигляді офіційних звинувачень правоохоронними органами.

20 квітня Федорук подав позов до суду і оскаржив це рішення та вимагав виплати зарплати у зв’язку з неможливістю працевлаштуватися після відсторонення з посади. Суд частково задовольнив позов екс-мера і зобов\’язав міськраду виплатити йому 73 тис. грн.

Наразі обов\’язки мера виконує секретар міськради Віталій Михайлішин.

Київ

Леонід Черновецький написав заяву про відставку з посади мера столиці 1 червня 2012 року. З того часу обов\’язки мера виконує секретар міськради Галина Герега.

Наразі вибори мера столиці, а також депутатів Київради – не призначені. 29 травня Конституційний Суд постановив, що вони повинні проводитися одночасно з місцевими виборами у жовтні 2015 року. Ініціатором звернення до КС виступила Партія регіонів, яка відмовлялася голосувати у Верховній Раді за призначення виборів у столиці до висновків суду.

Опозиція вважає діяльність столичної міськради та її секретаря незаконною від 2 червня та наполягає на проведенні позачергових виборів. Наразі остаточних домовленостей між парламентською більшістю та опозицією з цього питання не досягнуто.

Херсон

30 листопада минулого року депутати Херсонської міськради прийняли відставку міського голови Володимира Сальдо, який обранний народним депутатом Верховної Ради і увійшов до складу парламентської фракції Партії регіонів.

Обов\’язки мера Херсона виконує секретар міськради Зоя Бережна.

Миколаїв

Обов\’язки мера міста наразі виконує секретар міськради Володимир Корнюгін, у зв\’язку зі смертю Володимира Чайки 2 березня цього року.

Чайка вперше обраний на цю посаду у 2000 році та двічі (у 2002 і 2006 роках) – переобирався.

Черкаси

Міськрада Черкас відправила Сергія Одарича у відставку 24 квітня цього року. Того ж дня секретар міськради Віктор Горкун (фракція Партія регіонів) підписав рішення про відставку міського голови. Згодом на сесії обрали нового секретаря міськради – депутата від КПУ Віктора Білоусова. Він автоматично став виконуючим обов’язки мера.

Одарич оскаржив рішення про відставку в Соснівському райсуді міста, однак той залишив його чинним. Апеляційну скаргу Одарича суд відхилив.

Згодом у прокуратурі повідомили, що колишній мер Черкас підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень у грубому порушенні законодавства про працю, зловживанні службовим становищем, невиконанні судового рішення, внаслідок чого міському бюджету завдано збитків на загальну суму майже 900 тис. грн.

А 9 вересня Соснівський райсуд Черкас вирішив стягнути з Одарича 200 тисяч гривень за незаконне звільнення працівника.

Зауважимо, поки Верховна Рада не призначила позачергові вибори у цих містах.

Джерело – Тиждень.ua

peredplata