Його подвиг став найвищою вершиною українського духу

 
Він свідомо пішов на смерть, аби зупинити поступ ординської навали.
Віталій Скакун. Ніхто й подумати не міг, що цей веселий і добрий хлопчина з Тернопільщини насправді мав сталевий характер. Можливо, він виявився вперше, коли хлопець повернувся з-за кордону, бо хотів жити й працювати на рідній землі. Чи тоді, коли став до служби в 35-ій окремій бригаді морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського й поставив матусю перед фактом. Або під час наполегливого навчання саперній справі, щоб бути в ній досконалим.
24 лютого 2022 року він здійснює подвиг. О четвертій годині ранку Віталій разом із побратимом виїхали на завдання з мінування Генічеського мосту. З першого разу міст підірвати не вдалося. Командир наказав відходити. Й тут Віталій крикнув товаришеві: «Саня, відходь, я все зроблю! Відходь, я підірву його разом із собою!..» й побіг до мосту. А секунд за п’ять пролунав вибух… Він зупинив колону окупантів ціною власного життя!..
Віталій Скакун став перший і єдиним Героєм України, у кого в Указі зазначено формулювання не просто «за особисту мужність і героїзм», а «за визначну особисту мужність і героїзм».
Пам’’ятаємо навіки 25-річного хлопчину,
котрий своїм Подвигом освятив наші життя.

peredplata