Зеленський дозволив заарештувати Коломойського СБУ, щоб випередити НАБУ та ФБР США

Коломойського не позбавили громадянства України: Зеленський дозволив СБУ затримати свого спонсора, щоб випередити НАБУ та ФБР США.

Затримання Службою безпеки України олігарха Ігоря Коломойського, засновника політичного проєкту “Слуга народу” та багаторічного спонсора Володимира Зеленського, та висунення йому підозри у шайхрайстві на суму 13 мільйонів доларів (500 мільйонів гривень), безумовно, важлива подія для України, і сміливий вчинок тих співробіників СБУ. Але виникають питання про мотиви влади – що це – просто боротьба з корупційним злочином чи допомога уникнути екстрадиції олігарха у США та вплинути на справу “Приватбанка” вартістю у 5 мільярдів доларів?

Розставимо факти по порядку, хронологія все показує чітко.

27 серпня почався офіційний візит до США керівників Національного антикорупційного бюро С. Кривоноса та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури О.Клименка. У програмі зустрічі з усім вищим керівництвом правоохоронних органів США – з генеральним прокурором, з директором ФБР, та радником президента з національної безпеки Салліваном. Одна з ключових тем – справа про розкрадання коштів “Приватбанку” та оголошення підозри Ігорю Коломойському. Який, нагадаємо, був засновником політичного проєкту “Слуга народу”, який зараз необмежено піарить владу на своєму телеканалі, і який переказав Володимиру Зеленському як мінімум 40 мільйонів доларів через “Приватбанк”.

7 вересня, одразу після повернення з США, за даними джерел Цензор.НЕТ у НАБУ, антикорупційне бюро планувало пред’явити підозру Коломойському по справі розкрадання коштів “Приватбанку”. За справою “Приватбанку” Коломойського мають оголосити підозру у заподіянні збитків Україні на суму 5 мільярдів доларів.

Ця справа безпосередньо впливає на судовий процесс “Приватбанку” проти Коломойського у Лондоні. Зараз “Приватбанк” знаходиться під контролем директорів та аудиторів з США та Євросоюзу.

27 серпня, в день приїзду делегації НАБУ та САП в США, президент Зеленський раптом оголосив гучну ініціативу – прирівняти справи по корупції до державної зради, та передавати антикорупційні справи до СБУ.

Тобто президент дав зрозуміти, що справу Коломойського, який спонсорує та підтримує Зеленського на своєму телеканалі, за рішенням генерального прокурора, якого призначив Зеленський, можуть забрати в СБУ, голову якого теж призначив Зеленський.

30 серпня Європарламент, який визначає масштаби фінансування України, виступив категорично проти ініціативи Зеленського. 

31 серпня Служба безпеки України викликала на допит Ігоря Коломойського по справі про шахрайство в державній компанії “Укрнафта”. Справа була порушена, по даних з суду, 11 серпня, допит Коломойського був першою процесуальною дією щодо нього у справі перед затриманням.

Також 31 серпня президент Зеленський знову виступив з заявою у відповідь Європарламенту, де наполягав на необхідності передати корупційні справи до СБУ.

3 вересня делегація НАБУ та САП мала повернутись в Україну.

А вже 2 вересня Ігор Коломойський був затриманий СБУ та Бюро економічної безпеки. Затриманий вже через два дні після одного допиту по справі, яка стосується подій 2013 року. Ці епізоди теж розяглядало НАБУ, вони були відомі.

Які збіги!

Вичерпно чітко та коректно про раптове затримання Коломоського висловився член Спостережної ради “Приватбанку” Роман Сульжик: “Радий, що нарешті Коломойський отримав кримінальну підозру! 500 млн гривень це, напевне, менше одного відсотка від того, що він вкрав в держави та громадян, але сподіваюсь, це лише початок.

Єдине, що мене насторожує, це час, коли виписали підозру – саме за пару місяців перед тим, як Коломойський має дуже гучно програти суд Привату в Лондоні та почати відшкодовувати мільярди доларів збитків банку.

Я дуже сподіваюсь, що це просто збіг, і ніяк не завадить справам в Лондоні та США. Можливо, робота наших правоохоронців навіть допоможе американцям теж висунути кримінальні звинувачення та зробити запит на екстрадицію. Особливо тому що ця підозра зʼявилась прямо після візиту наших антикорупційних органів до штатів.

Так що радіємо, але уважно слідкуємо за тим, що буде відбуватись далі. Якщо його юристи зараз побіжать в Вищий Суд Лондона казати, що треба відкласти розгляд справи, або якщо він отримає пів року умовно і уникне подальшої кримінальної відповідальності, все може бути не так чудово”.

Суд над Коломойським здійснювався поспіхом. Щоб не було питань стосовно матеріалів справи – судове засідання було закрите.

Але Цензор.НЕТ вже оприлюднив повний текст підозри від наших джерел, ознайомтеся.

Найпоказовіше втручання офісу президента у справі показало питання громадянства Коломойського, яке суддя Вадим Ковтуненко не встановив!

У підозрі СБУ Коломойській фігурує як громадянин Кіпру та Ізраїля, а не громадянин України. Як відомо, 18 липня Коломойського було позбавлено громадянства.

Але у суді сам Коломойський заявив, що громадянства України його не позбавляли. Тобто влада не забрала паспорт у Коломойського і не виконала указ президента?

І суддя Ковтуненко у своєму рішенні оголосив Коломойського… громадянином України.

Тобто суддя Ковтуненко навіть не з’ясував громадянство підозрюваного, не задав питання прокурору та адвокатам щодо цієї принципової розбіжності у тексті підозри та у тексті рішення, і проігнорував указ президента від 18.07.2022! Тобто рішення було винесено поспіхом, щоб за будь-яку ціну Коломойський був затриманий.

І ось усе керівництво НАБУ та САП сьогдні прибуло до Києва. Але Коломойський затриманий і знаходиться у слідчому ізоляторі СБУ у Києві. Що це означає?

Я не думаю, що голова СБУ Малюк хоче врятувати Коломойського від тюрми, навряд чи було багато бажаючих в СБУ брати на себе ризики затримання олігарха, який буде бажати помститись. Але координацію дій правоохоронців СБУ, БЕБ, прокуратури та суду здійснює зступник голови ОП Олег Татаров, і політичний мотив та деталі процесу у його діях очевидні.

Думаю, що Володимир Зеленський дуже боїться, що Коломойський перед президентськими виборами почне говорити з НАБУ без контолю. Бо одночасно з НАБУ по справі “Приватбанку”, з Коломойським почне працювати ФБР. І йому може світити не тільки засудження та програш справи у Лондоні, але й екстрадиція до США.

Говорити Коломойський може не тільки про себе – але й про те, кому він давав гроші з “Приватбанку”, за які послуги, які партії і яких президентів фінансував, за які забов’язання. І не тільки про “Приватбанк” – а й про те, чому Зеленський дозволив списати борги “Укрнафти”, чому Слуги народу віддали Коломойському контроль за цілою низкою державних підприємств – “Центренерго”, наприклад. Ну і чи є 40 мільйонів доларів Зеленського, які йому видав Коломойський, частиною крадених у держави, чи підлягають ці гроші конфіскації?

Тому Зеленському потрібно тримати Коломойського під контролем в рамках розслідування іншої справи. Так само офіс президента вже робив у справі НАБУ проти заступника голови ОП Олега Татарова. Проти головного свідка Микитася порушили ще одну справу, по цій справі Микитась був затриманий ДБР, і потрапивши до рук відомства, яке контролює Татаров Микитась різко змінив покази. Цей самий сценарій зараз спробує розіграти офіс і у справі Коломойського, і робить це той самий Татаров, людина Андрія Портнова. Нагадаю, Зеленський відмовляється ввести санкції проти Портнова, хоча наші союзники з США ввели санкції проти Портнова майже два роки тому.

Тим не менше, НАБУ та САП ще не сказали свого слова. За даними джерел Цензор.Нет, підозра НАБУ Коломойському по справі “Приватбанку” буде вручена пізніше, зараз НАБУ та САП вивчають правову ситуацію, щоб уникнути колізій.

Думаю, наші американські партнери зроблять усе, щоб не дозволити офісу президента забрати контроль над справою Коломойського у НАБУ та САП.

Будемо спостерігати за розвитком цієї детективної історії, яка тісно пов’язана з грошима та політичним майбутнім президента Зеленського.

На відео суддя Вадим Ковтуненко оголошує Коломойського громадянином України попри заяви офісу президента про позбавлення Коломойського громадянства.

Юрій Бутусов, Цензор.НЕТ

 

peredplata