“Вдають із себе жертв, вимагають грошей і притулку”: про зрадників України, які втекли до Європи, почали повідомляти в Інтерпол

Крім постраждалих від розв’язаної кремлівським диктатором війни, захист у Європі дістали і зрадники України. Вони “топили” за Росію та співпрацювали з окупантами, а сьогодні прикидаються “жертвами”. Наші правоохоронці вже повідомляють про виявлені факти закордонним колегам і мають намір домогтися видачі злочинців.

“Я просто завмерла, а потім мене почало трусити”

Завдяки допомозі Заходу мільйони українців – переважно жінок та дітей – знайшли притулок за кордоном. Безкоштовне житло, грошові виплати, допомога з продуктами та речами першої необхідності – все це дало можливість людям урятуватися від війни.

“Я ніколи не думала, що колись поїду з мого рідного міста. Але Маріуполя вже немає. Мій дім російські окупанти зрівняли із землею – залишилися тільки руїни. Нічого немає. Завдяки волонтерам мені вдалося евакуюватися та виїхати до Польщі”, – поділилася з OBOZREVATEL Олена.

За словами дівчини, вона тільки-но трохи відійшла від подій – пройшла лікування після отриманих травм, але досі ходить до психолога. Проте вже здатна працювати, влаштувалась у кафе. Говорить, що дуже вдячна полякам за допомогу, але “довго сидіти у когось на шиї неправильно”.

“Підстьобнуло і розуміння, що повертатися мені нікуди, тому треба продовжувати якось жити. Але в один із днів серед відвідувачів кафе я впізнала жителя Маріуполя, який точно співпрацював з окупантами. З того, що я точно знаю, він здав їм двох ветеранів-“азовців”. Ця сволота спокійно сиділа на терасі – тут, у Кракові – і насолоджувалася кавою… Я просто завмерла, а потім мене почало трусити. Після цієї зустрічі у мене стався нервовий зрив”, – розповіла Олена.

Вона каже, що вже згодом зв’язалася з СБУ та повідомила про те, що зрадник опинився у Польщі.

Зрадники втікають до Європи

Такі випадки не сказати, що масові, проте є. Не всі колаборанти з окупованої Росією території залишаються там чи їдуть до РФ – дехто рветься до країн ЄС.

Саме допомога українцям їх і приваблює як старт для “нового життя”. Причому колаборанти виїжджають за українським паспортом (його не забирають навіть після добровільного набуття російського громадянства). І вже вдають із себе “жертв Росії”.

"Вдають із себе жертв, вимагають грошей і притулку": про зрадників України, які втекли до Європи, почали повідомляти в Інтерпол

За даними Центру журналістських розслідувань, притулок у Швейцарії, Латвії та Іспанії ще 2022 року дістали колаборанти з Херсонської області.

зрадники України

Наприклад, Костянтин Рубцов із Каховки після початку окупації пішов працювати в дитячо-юнацьку спортивну школу тренером карате-шокотан і брав активну участь у різних пропагандистських заходах загарбників.

“Зокрема він готував каховських дітей для участі в змаганнях в окупованому Криму та розповідав в інтерв’ю російським пропагандистським телеканалам, що раніше юні спортсмени могли про це тільки мріяти”, – зазначили журналісти.

Але потім Рубцов виїхав через Естонію до Іспанії та оселився в Аліканте. Під вигаданим прізвищем “Абрамов” почав шукати роботу охоронця і тепер пише на своїй сторінці у Facebook “Слава ЗСУ!”.

"Вдають із себе жертв, вимагають грошей і притулку": про зрадників України, які втекли до Європи, почали повідомляти в Інтерпол

Сховатись не вийде

Про те, що спокійне життя в країнах ЄС для колаборантів добігає кінця, повідомив начальник слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов. За його словами, правоохоронці цього регіону першими випробовують схему, як не дати зрадникам та пособникам російських окупантів сховатися за кордоном.

“Кожного, хто був причетний до співпраці з росіянами під час окупації, вносимо до бази та даємо заявку до Інтерполу. Повідомляємо іноземним колегам про те, що ці люди – не жертви війни чи політичні біженці, якими намагаються там видатися, а підозрювані у кримінальних злочинах в Україні”, – заявив він.

Болвінов зазначив, що юридично це є підставою для того, щоб повернути їх на територію України та судити за нашим законодавством.

“Вирахувати їх нам допомагають справжні українці, які надають слідчим та дізнавачам інформацію про місцеперебування втікачів-колаборантів”, – додав поліцейський.

Співрозмовники OBOZREVATEL у Нацполіції кажуть, що повернення таких осіб – процес не швидкий, але в будь-якому разі цим потрібно займатися. Кожен зрадник повинен знати, що за все доведеться платити.

https://news.obozrevatel.com/ukr/abroad/vidayut-sebe-za-zhertv-vimagayut-groshej-i-pritulku-pro-zradnikiv-ukraini-yaki-vtekli-do-evropi-pochali-povidomlyati-v-interpol.htm?_gl=1*1uciren*_ga*MTc3NDc4ODY4My4xNjg3NjMzNzA4*_ga_JBX3X27G7H*MTY5NDQyNDEwOC4zMjIuMC4xNjk0NDI0MTA4LjYwLjAuMA..&_ga=2.27354938.760060242.1694246585-1774788683.1687633708

 

peredplata