Трудові звитяги буковинських депутатів. Частина 4

Салага і тертий калач
Редакція газети «Час» продовжує інформувати читачів про офіційні доробки народних депутатів з Буковини: відвідуваність ними пленарних засідань та засідань профільних комісій, голосування, оприлюднені запити та розроблені законопроекти. Наголошуємо, що у депутатів є й інші можливості впливу на ситуації та ви-рішення проблем, з якими до них звертаються виборці (написання звернень, зустрічі з виборцями тощо). Але, нагадаємо, парламентарі – це законотворці. Сьогодні говоритимемо про молодого політика та родича голови Чернівецької ОДА — 30-літнього депутата Артема СЕМЕНЮКА, котрого було обрано за 204-м бессарабським виборчим округом, а також про тертого калача в буковинській політиці — багаторічного мера Чернівців, а нині народного обранця за 202-м виборчим округом Миколу ФЕДОРУКА. Обидва обирались за мажоритарними округами, давали конкретні щодо цих округів обіцянки місцевим мешканцям тощо.

Трудові звитяги буковинських депутатів. Частина 4

Таки нуль

Член Комітету з питань соціальної політики та праці Артем Семенюк за цілий рік спромігся на чотири виступи (17 травня та 9 жовтня), один депутатський запит (від 17 травня щодо фінансування будівництва підвідних газопроводів у Заставнівському районі), один законопроект (від 3 квітня щодо звільнення від сплати збору транспортних засобів для прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу), який так і не став чинним. Все.

Екс-директор НВПП «Полімермаш» Артем Семенюк відвідав 91% пленарних засідань та 16 з 19 засідань профільного комітету. Голосував переважно «за» (814 разів), 9 — «проти», «утримався» 14 разів, «відсутній» 14 разів, взагалі не голосував 307 разів (згідно з даними сайту про роботу парламентарів ГМ «ОПОРА»).

Федорук – 100 %-ва присутність

Трудові звитяги буковинських депутатів. Частина 4

Член Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, міський голова Чернівців протягом майже двох десятиліть Микола Федорук не пропустив жодного пленарного засідання Верховної ради. Однак два засідання профільного комітету таки не відвідав. Також на сайті ГМ «Опора» є інформація, що нар-деп більше «не голосував», аніж голосував «за» (469 проти 435). «Проти» Микола Трохимович проголосував 86 разів, «утримався» — 145 і був відсутній під час голосування 23 рази.

Окрім того, у відповідь на інформаційний запит опорівців, Микола Федорук озвучив своїх помічників. А їх є 13 (Андрій Кошман, Євген Прокопець, Мирослав Пітцик, Олександр Слобожан, Олександр Муха, Анатолій Нищун, Звенислава Дяченко, Ігор Довгошеєв, Володимир Мороз, Михайло Ігнатьєв, Анатолій Горобець, Іван Бобул, Ян Сац). Як бачимо, в помічниках у Федорука і співак, і сини політиків та бу-дівельників, і соратники.

За час парламентської роботи Микола Федорук шість разів виступив (в тому числі тільки раз восени щодо фінансування Центральної виборчої комісії).
Оголосив нардеп дев’ять запитів, серед яких є ті, що стосуються подій на Миколаївщині, Черкащині; 8 листопада депутат оголосив запит до кабміну щодо недофінансування Держпрограми забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки; а також до міністерства соцполітики щодо необґрунтованих затримок прийняття рішення стосовно визнання вантажу гуманітарною допомогою.

Також народний депутат підготував (у співавторстві) 9 законопроектів. Три з них – восени. Зокрема, 9 жовтня зареєстровано проект змін до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови, аби вилучити можливість дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови за рішенням відпо-відної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради. 11 жовтня документ надано на ознайомлення.

Інший законопроект у співавторстві вручено для розгляду 7 листопада і стосується він змін до законодавства щодо обліку та технічної інвентаризації.

Як бачимо, у депутатів-мажоритарників запитів, які стосуються їхніх рідних округів, зовсім небагато. А саме мажоритарники безпосередньо закріплені за регіонами. Тому очікуємо більше продуктивної роботи на благо Буковини у наступному році.
Надія ВІРНА
Далі буде

peredplata