День Євромайдану.

День Євромайдану.Писати про враження складно. Хто там був, мене розуміє. Це неймовірне почуття гордості за причетність до спільної дії, яка об\’єднала понад 100 тисяч громадян своєї країни.
До останнього дня партійні лідери не вірили, що акція вийде поза рамки звичайних партійних мітингів. Спасибі, кияни! Дякую всім, хто приїхав у столицю! Респект студентам та громадським активістам, які зробили перший крок до Євромайдану.

Здається, класним був склад виступаючих зі сцени. Може, в мене профіцит спілкувань з політиками, але я драйвував від щирості Мустафи з Вікою Сюмар, перфектності Рахманіна і Портнікова, безпосередньості Карпи. Дуже гармонічною до народного здвигу була музика Козак- систем, Чубая, Бурмаки.
Взагалі, було круто! Крім нічим не виправданої кількості партійних прапорів.
План Б.
Як я і казав, сто тисяч на Євромайдані – означає, що політика переходить на вулицю. Саме тому ми оголосили про створення наметового містечка як опорної бази подальших дій. Призначено його коменданта – Андрія Парубія. Тепер тут щодня з 19 години відбуватимуться інформаційні мітинги опозиції та громадських активістів. Будемо старатися, щоб виступали цікаві люди.
Знаю, що є люди які вважають таку форму недостатньою, кличуть вже щось штурмувати і захоплювати. Це – шлях в тюрму для сотень і поразка всієї справи.
Наступний крок – блокування ВР з вимогою прийняття єврозаконів. Якщо ні – блокування парламенту, аж до його розпуску. Масштаб Євромайдану 24.11 дає опозиції таке право. Ні, – обов\’язок.
В найближчі дні узгодимо дату наступної демонстрації на вихідні.
Якщо влада до того часу не продемонструє відновлення руху до ЄС, будемо кликати до страйку.
Ніч двох Майданів.
Було важко. Вже ввечері отримав інформацію, що всіх силовиків – МВС, СБУ, УДО терміново викликали на роботу. Почалася концентрація Беркуту. Якщо в цілому міліція є неагресивною (вони теж кияни, зрештою) , то спецпідрозділ регіонали перетворили в реальних бандитів. Генерал Ярема, який ще недавно керував столичним главком, показує беркутівцю депутатське посвідчення без слів отримає удар кийка по обличчю. Нема слів!
І все ж вистояли. Весь час були депутати і журналісти. Десь о півночі вдалося налагодити міцну оборону. Найбільша заслуга – київського студентства. Звичайно, спецназ міг би все це перемолотити. Але нагорі побоялися наслідків. Беркут повезли на базу.
Тож вперше за три роки Януковича в Києві стоять протестні намети, до яких він має особливі фобії. Зараз підвезли їжу, розвиваємо інфраструктуру табору. Готуємо транспорт для бажаючих під\’їхати. І головне – житло для ночівлі активістам.
На Майдані Незалежності теж висаджувалися космонавти. Фантастично красиво себе вели наші студенти. Як вони безстрашно співали вакарчукове \”Вставай!\”. Славік, тебе нам дуже не встачає наживо.
Проміжні результати.
Заслугою євромайданів уже є заяви ЄС про все ще відчинені для України двері. Європейці вперше пересвідчилися в масовій народній підтримці політики євроінтеграції. Це – новий фактор переговорів. І новий доказ дієздатності української нації.

Юрій Луценко

peredplata