Кирил усе далі від Києва

Кирил усе далі від КиєваПатріарх Кирил перегнув палицю? В Українській православній церкві Московського патріархату посилюються настрої щодо отримання автокефалії. Це може бути спричинено гаданим бажанням патріарха Кирила особисто керувати українською гілкою церкви, йдеться у статті Пьотра Косцинського і Тетяни Серветник у польській Rzeczpospolita.

Нещодавно з’явилася інформація, що патріарх Московський і всія Русі Кирил нібито хоче особисто керувати Українською православною церквою. На думку експертів, його стримував лише факт наявності в Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) свого предстоятеля – митрополита Володимира, йдеться у статті. А тепер виявляється, що УПЦ МП прагне автокефалії – повної незалежності від Москви.

Інформація про це спливла неочікувано, зауважують автори статті, коли під час останнього собору в Києві донецький олігарх і найбільший «спонсор» церкви Віктор Нусенкіс припинив фінансування на знак протесту проти ідеї автокефалії. «Це може свідчити, що справа серйозна і просунулася далеко. Проблема лише в тому, що для здобуття автокефалії необхідна згода Москви. А це означала б майже диво», – пишуть автори статті.

Ситуацію ускладнює те, що в Україні функціонує кілька гілок православ’я: Українські православні церкви Московського та Київського патріархатів (УПЦ КП), які воюють між собою, а також Українська автокефальна православна церква (УАПЦ), «імпортована» зі США, де служила духовним потребам українських емігрантів, йдеться в статті.

«Навіщо вірна Москві церква раптом захотіла незалежності? – Вони завжди твердили, що їм і так добре. Тим часом Москва намагається їх зараз позбавити всього. Тим самим вона сама може підштовхнути їх до прийняття рішення про автокефалію», – цитують автори статті коментар речника Української православної церкви Київського патріархату Євстратія. І наводять також цитату з порталу УПЦ КП: «Події на соборі свідчать, що це обмежена самостійність. Церква може діяти самостійно настільки, наскільки їй дозволяє довжина повідця».

Іншої думки дотримується російський публіцист Дмітрій Бабіч, зауважується у статті: «Українська православна церква вже має дуже велику автономію, все вирішує сама. Вона практично незалежна у фінансових питаннях. Лише при виборі митрополита необхідне узгодження з Москвою. Нічого не чути про церковні конфлікти по лінії Москва-Київ. І я не думаю, що патріарх Кирил дійсно хоче стати главою Української православної церкви, про що ходять чутки. Він надто обережний. Такого типу бажання могли б викликати занепокоєння Києва».

Як пише інтернет-портал «Укррудпром», Віктор Нусенкіс має активи також у Росії і відрізняється від решти олігархів «місіонерством» та набожністю – у кожній його фірмі та закладі обов’язково є приміщення для молитви чи святині. Як зазначається у статті, українські інтернет-видання також пишуть, що «завдяки бізнесменам деякі священики носять годинники за 30 тисяч євро і їздять на Lexus».

My Webpage

peredplata