Європейський фонд миру виділяє 5 млрд євро на оборонні потреби України

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Таке рішення ухвалили посли, постійні представники 27 країн ЄС.
Внесу ясність! Рішення Європейського Союзу ухвалюються на трьох рівнях. Перший рівень – це 27 послів країн Євросоюзу, які очолюють дипломатичні представництва своїх країн у ЄС. Наступний рівень – засідання Ради міністрів ЄС, коли рішення ухвалюють міністри країн Європейського Cоюзу і, найвищий рівень – це саміти глав держав і урядів 27 країн Євросоюзу, який зветься Європейска Рада, або Рада ЄС.
Так от, учора ЄС на рівні послів ухвалив рішення виділити з Європейськoго фондy миру 5 млрд євро на оборонні потреби України, зокрема, для закупівлі зброї у 2024 році. У Брюсселі наголосили, що “ЄС, як і раніше, рішуче надає тривалу підтримку Києву і гарантує, що він отримає зброю та військову техніку, необхідну для захисту”.
Це рішення давалось нелегко. Ще в середині лютого посли ЄС не могли дійти консенсусу щодо реформи Фонду миру. Втім, висловлювали сподівання, що знайти спільне рішення вдасться до початку березня. Зокрема, дискусія точилася навколо самого способу трансформації фонду, аби він краще задовольняв потреби української армії.
Європейський фонд миру (ЄФМ) створений у березні 2023 року Європейською Радою для фінансування заходів спільної зовнішньої політики та політики безпеки, пов’язаних із військовими та оборонними питаннями, з метою запобігання конфліктам, збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності у Європі.

peredplata