Україна повертається до радянських часів

Колишній доповідач Моніторингового комітету ПАРЄ по Україні Ханне Северінсен вважає, що політичні судові процеси над опонентами влади свідчать про повернення України в радянські часи.

\”Можливо, це також погано, як було в радянські часи. Мабуть, судова система завжди була такою поганою, і я знаю, що є багато ув’язнених, які не одержують достатньо захисту, не одержують достатніх можливостей для зустрічей з рідними. А ці чотири справи найвищих функціонерів показали дуже добре те, що і так відомо, що захист не має змоги захищати підсудних, що умови для людей у в\’язницях дуже погані, дехто з них дуже хворі, як Іващенко і Луценко, і не одержують медичної допомоги\”, – сказала Ханне Северінсен в інтерв\’ю інформаційному агентству УНІАН.

На її думку, розслідування проти колишніх функціонерів побудовані абсурдно. \”Влада часто говорить, що вона бореться з корупцією, але в цих випадках немає корупції, тобто злочинів з метою збагачення для себе, а, як у випадку з Тимошенко, – для розв’язання газової проблеми. Вона була в умовах холодної зими, коли ЄС говорив їй: \”Роби, роби це\”, а колишній Президент Віктор Ющенко не робив нічого, крім того, що склав руки. І вона повинна була приймати якесь рішення, а наскільки воно погане – це завжди може обговорюватися. Я, наприклад, можу сказати, що угоди Віктора Януковича, підписані в Харкові, були не на користь інтересам України\”, – додала вона.

Ханне Северінсен підкреслила, що відповідальність за політичні рішення може бути лише політичною. \”У будь-якому разі, якщо ви хочете порушувати такі справи, як проти Тимошенко, то це має відбуватися за процедурою імпічменту. Але криміналізувати політичні рішення… Якби це робилося скрізь, то в\’язниці всього світу були б заповнені міністрами\”, – вважає колишній доповідач ПАРЄ по Україні.

\”Я слухала виступ міністра закордонних справ (Костянтина Грищенка — ред.), і коли він говорить, що прем\’єр-міністр Ісландії, наприклад, перебуває в суді, він не каже, що це – суд імпічменту, де працюють спеціально призначені судді, які розбирають політичні справи. Дуже важливо, аби був мирний, скажімо так, спосіб переходу влади від одного уряду до іншого, аби члени урядів не садили один одного до в\’язниць\”, – переконана Ханне Северінсен.

Колишній доповідач Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) по Україні також вважає за доцільне в рамках Моніторингового Комітету ПАРЄ запровадити інститут спеціального доповідача щодо політичних ув\’язнених в Україні.

\”Я думаю, що для тих, хто сидить у в\’язницях без медичної допомоги, було б добре, якби був призначений спеціальний доповідач щодо політичних ув’язнених. Я знаю, що Марілуїз Бек з Юридичного комітету, яка є доповідачем з верховенства права, поїде і оцінить ситуацію з політичними ув’язненими в Україні. Це добре. Було б непогано, щоб потім Моніторинговий комітет зробив доповідь про всі системні проблеми. Знаєте, я пам\’ятаю, як у 1999 році нам обіцяли в Україні, що ми зробимо те і те впродовж трьох місяців, але система так і залишилася незмінною\”, – пояснила колишній доповідач по Україні.

peredplata