Україна, Румунія, НАТО – у Чернівцях триває українсько-румунський круглий стіл

У Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича триває українсько-румунський круглий стіл. Тема “Українсько-румунське безпекове партнерство в контексті інтеграції України до НАТО” і з нагоди 75-річчя утворення НАТО та 20-річчя вступу Румунії в альянс.
Трохи більше 20 років тому подібні круглі столи часто проводилися і в Чернівцях, і в Бухаресті, були конференції. Саме тоді стало питання про вступ Румунії і України до НАТО.
На одному із таких “круглих столів” мав виступ і я. Тоді категорично ставив питання про те, що тільки разом Румунія і Україна можуть вступити в НАТО. Це мав би буде найкращий вихід з тої ситуації, яка була в той час. І чомусь саме наші українські політики і наші вчені мужі обурилися такому категоричному висновку, який зробив я під час виступу. Більше того, вони говорили що це навіть провокативно зроблено з мого боку. Справа у тому, що я у виступі перший раз відкрив публічно інформацію про те, що багато українських громадян мають румунські паспорти.
Пройшли роки.
Румунія вступила в НАТО.
Переді мною вибачився тодішній начальник ОВІРу Чернівецької області Мрачковський, який сказав, що дійсно я мав рацію, коли говорив про тисячі громадян країни, які мають румунські паспорти. А на той час вже він говорив про десятки тисяч. А тепер вже, напевно,  їх сотні тисяч…
Отож круглий стіл триває і саме тепер особливо з румунського боку політики і вчені говорять про те, що Україна мусить бути членом НАТО і Румунія буде робити все для того, щоб Україна в НАТО вступила якнайшвидше.
Можливо якби прислухались 20 років тому до того, що я говорив, то напевне, не було б війни Росії з Україною. Ттобто з НАТО, якби Україна стала країною НАТО. Але не буває у політиці і в історії ”якби”. Сталося так, як сталося. Тож тепер треба зробити так, щоб сталося так, як треба і повинно бути.
А як буде ЧАС покаже…

peredplata

Залишити відповідь