Уряд не заслуговує на місце за круглим столом, бо вчинив злочин – Возняк

В круглому столі з владою, окрім лідерів парламентської опозиції, мають обов’язково брати участь представники громадських сил – лідер «Третьої Української Республіки» Юрій Луценко, студентські лідери та активісти громадських груп. Про це заявив представник «Третьої Української Республіки» Тарас Возняк.

«Приміром, громадські об’єднання, створені студентськими активістами, хоча й невеликі, але вже чітко означені і мають своїх лідерів. Їх голос має бути враховано, тому що це зародки нових політичних сил, які в зовсім інакший спосіб стилізують наш політичний ландшафт», – зазначив він.

Разом з тим, Возняк не вважає, що до участі в круглому столі потрібно запрошувати представників уряду.

«На мій погляд, український уряд не заслуговує зайняти місце за круглим столом, оскільки він вчинив злочин. Тим більше, коли одна з вимог для початку діалогу полягає у тому, що він має піти у відставку. Те, що скоїли міліція та «Беркут» робилося з прямих вказівок членів уряду, того ж таки міністра внутрішніх справ Захарченка. Уряд на те й уряд, щоб нести колективну відповідальність», – підкреслив він.

З виразу обличчя та самої заяви президента щодо проведення круглого столу зрозуміло, що дане рішення приймалося ним під тиском Майдану і світових лідерів. Таку думку висловив представник Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка» Віктор Матчук.

За його словами, не виключено, що буде зроблена спроба провести круглий стіл формально, як відмазку, при цьому не прийнявши абсолютно ніяких рішень.

«Для того, щоб зробити це, владою або певними політтехнологами, чи іншими людьми, які підіграють владі, буде ініційоване проведення круглого столу в так званому широкому форматі з залученням різноманітних активістів, громадських діячів, діячів культури, мистецтва тощо. Але проведення переговорів за присутності 20, 50, 70 осіб означає відсутність круглого столу як такого», – вважає Віктор Матчук.

Представник «Третьої Української Республіки» впевнений, вихід з політичної кризи, в якій сьогодні знаходиться Україна, мають шукати політики. Громадськість, інтелігенція представники культури ж повинні в подальшому дати оцінку тому, як політики справилися зі своєю роботою.

«Ми ж не проводимо хірургічні операції у присутності широкої громадськості. Ми довіряємо це професіоналам. А потім, оцінивши їхню роботу, робимо висновок, звертатися до них за допомогою ще, чи шукати інших», – зазначив Віктор Матчук.

У випадку проведення широкого круглого столу, на його думку, ми матимемо справу з імітацією переговорів та помірною позицією «батька нації», який хотів почути всіх.

«Янукович усіх і почує, але зрозуміє, що єдиної думки немає. Це дасть йому свободу вибору, на які думки опиратися в подальшому», – розповів представник «Третьої Української Республіки».

Враховуючи це, Віктор Матчук рекомендує проводити круглий стіл за участю не більше, ніж 8-12 осіб: «Це максимальна кількість людей, які здатні прийняти конструктивне рішення і бути почутими одне одним».

Представляти сторону народу, на переконання представника «Третьої Української Республіки», повинні лідери трьох парламентських опозиційних політичних сил, а також ті люди, які не пов’язані якимись партійними програмами та можуть дати додаткове бачення ситуації.

«Від громадськості такою людиною, наприклад, міг би бути Юрій Луценко, – наголосив Віктор Матчук. – Щодо того, хто не має бути присутнім на круглому столі, так це уряд. Адже однією з передумов проведення переговорів є його відставка. Тому уряд скоріше може бути предметом перемовин, а не їх суб’єктом», – додав він.

peredplata