Чи можлива громадянська війна?

Україні прогнозують новий виток драматичної історії. І влада, і опозиція не чують одне одного.
Ситуація в Україні доволі напружена. Влада на жодні поступки не іде. Західна і Центральна Україна протести активно підтримує.
Східна мовчить. Але місцеві ради підтримали \”лінію президента\”. Не бракує закликів до силового повалення “злочинної влади, яка топчеться по національній гідності, грабує державу і б’є до крові дітей”. Чи можливий за таких умов спалах громадянської війни?

Вадим Скуратівський, історик, культуролог, публіцист:

– Тут, звичайно, не до жартів, але спав на гадку анекдот: “Вірменське радіо у радянські часи питають: “Чи буде світова війна?” – “Ні, світової війни не буде, але буде така боротьба за мир, що каменя на камені не залишиться”. Так-от, конфлікт, безперечно, буде. Адже на чолі України стоять покровителі нової буржуазії – кримінальної і напівкримінальної. Просто так вони влади не віддадуть. Тому слід робити все для того, щоб конфлікт не був дуже кривавим.

Однак боюся, що різне дорогою може статися. Владі треба було бодай щось дати вулиці у відповідь на безпрецедентний за масовістю протест людей – принаймні погодитися на відставку уряду. Того не роблять. Це означає новий виток драматичної історії України. Наше завдання – зберегти країну як цілісність, щоб сюди не прийшли зі Сходу – одні, а зі Заходу – інші.

Левко Лук\’яненко, політв\’язень, громадський діяч, Герой України:

– Учасники протестного руху мають розуміти, що за один день розв\’язати проблему зміни влади не вдасться. 2004 року це також не далося легко. Те, що у парламенті не знайшлося голосів за відставку уряду, – тимчасова невдача. Сили слід нарощувати. Потрібна мобілізація України для того, щоб частина нації була постійно у Києві.

Юрій Шаповал, історик, керівник Центру історичної політології:

– Думаю, що громадянська війна може бути за однієї умови: якщо у ситуацію втрутиться якась третя сила. Тобто якщо буде апеляція до якоїсь третьої сили, і вона висловить готовність розряджати ситуацію. Нині президент Янукович і прем\’єр Азаров поводяться так, нiби нічого не сталося. Це свідчить про те, що відбувається вплив сторонніх сил, які запевняють, що все нормально, що треба діяти ще жорсткіше.

Якщо ця точка зору домінуватиме, може виникнути загрозлива ситуація. Бо навіть за Кучми, який вів багатовекторну зовнішню політику, була загроза втручання, коли на територію України закликали військові частини з Росії. Думаю, це може повторитися.

Хай там як, але значно небезпечнішою, як на мене, є загроза розколу, поділу, розмежування у всіх сенсах цього слова.

Кажу так, зважаючи на нинішні дії кримської влади та влади східних регіонів.

Юрій Шухевич, політв\’язень, член Української Гельсінської групи, Герой України:

– Якщо говорити про громадянську війну як протистояння однієї частини суспільства проти іншої, то її не буде. Війна ж громадян із державою можлива. Бо бачу, що ця влада здаватися не планує і навіть не думає йти на компроміс із народом. Але ні.Чи буде конфлікт гострим, залежить від усіх сторін: влади, опозиції та суспільства, від їхньої готовності домовлятися. Поки що такої готовності не спостерігаємо.
Наталія ВАСЮНЕЦЬ, Експрес

peredplata