Маккейн виклав свій план дій США щодо України

У вашингтонській Атлантичній раді – аншлаг. У центрі уваги – сенатор-республіканець Джон Маккейн, який ділиться своїми враженнями та думками щодо ситуації в Україні.

За його словами, мільйон людей на Майдані, яких він побачив у неділю, стали одним з найбільш незабутніх вражень в його житті. І стоять вони, пояснив він вашингтонській спільноті, не стільки заради підписання угоди про асоціацію, скільки проти урядової корупції.

Маккейн виклав свій план дій США щодо України

фото: кореспондент.нет

Маккейн наголосив, що він та його колега з сенату не приїжджали до України, «аби втручатися в її внутрішні справи чи надавити перевагу одній стороні над іншою, а для того, щоб підтримати мирні прагнення усіх українців та затвердити їх суверенне право самим визначати майбутнє своєї незалежної країни».

Поділився сенатор і деталями своєї зустрічі з Віктором Януковичем. Маккейна вразило, що під час понад двогодинної дискусії, український президент говорив практично виключно про деталі перемовин з Росією та ЄС, присвятивши лише хвилину часу засудженню протестуючих на Євромайдані.

«У мене склалося чітке враження, що Янукович або не сприймає їх вимог, або просто не розуміє впливу, який матимуть такі масові демонстрації», – сказав Маккейн.

Також сенатор виклав план дій, який, на його думку, США повинні здійснити, щоб підтримати демократичні прагнення українців.

Отже, план такий:

Вашингтон мусить постійно наполягати на тому, що українська влада має поважати демократичні права українців та звільнити заарештованих за участь в демонстраціях.

Обидві сторони мають утримуватися від використання насилля. У разі порушення владою обіцянки і застосуванні сили проти демонстрантів, Джон Маккейн не виключає санкції.

«І адміністрація, і Конгрес США дали чітко зрозуміти українській владі, що проти відповідальних у застосуванні насильства проти мирних громадян або інших порушень прав людини, будуть застосовані цільові санкції. І це не є порожньою погрозою», – сказав Маккейн.

Третім пунктом плану Джон Маккейн назвав підтримку Сполученими Штатами прагнення українців щодо підзвітності свого уряду у справі покарання тих, хто наказав та виконав акти насилля проти мирних демонстрантів.

«Президент Янукович розпочав розслідування і ми мусимо підтримувати його успішне завершення», – сказав він.

Наступним сенатор вказав на необхідність підтримати вимогу українців до свого уряду щодо оприлюднення всіх угод, підписаних 17 грудня у Москві.

«Ми вважаємо, що українці мають право знати усі деталі того, що в результаті цієї домовленості отримає Росія».

Якщо українська криза поглиблюватиметься, сказав американський сенатор, США мають бути готові надати пряму допомогу у її вирішенні на прохання українців.

«Ми чули кілька варіантів вирішення кризи під час нашого візиту, – сказав Маккейн, – проведення дострокових виборів чи створення технічного уряду. Ці рішення мають прийняти самі українці, але, якщо вони звернуться до нас за допомогою, то ми мусимо її надати».

І останнє: США повинні співпрацювати з МВФ та ЄС, аби ті тримали свої двері для України відкритими. «Усі ми на Заході мусимо бути готовими надати Україні фінансову допомогу, необхідну для того, щоб подолати короткотермінові проблеми, викликані реформами чи пов’язані з діями Росії», – сказав він, передає Радіо Свобода.


Джерело

peredplata