Помилка депутатів дозволяє законам від 16 січня діяти

Більшість норм скандальних законів від 16 січня, що обмежують громадянські свободи, продовжують діяти і після рішення парламенту про їх скасування.

Про це свідчить база законодавства Верховної ради, пише Коммерсант.

2 лютого набув чинності закон N732 -VII, прийнятий 28 січня, який оголошує недійсними дев\’ять законів від 16 січня, включаючи \”диктаторський\” закон N721 -VII, який вводить численні обмеження прав і свобод, криміналізує ряд дій, пов\’язаних з проведенням акцій протесту.

Офіційна база законодавства, розміщена на сайті парламенту, не свідчить про те, що такі норми дійсно були скасовані – всі положення скандального закону залишаються діючими.

Наприклад, у ст. 122 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП ) як і раніше є параграф про штраф і вилучення транспортного засобу за рух колоною чисельністю більше п\’яти автомобілів.

Примітка до цієї статті свідчить, що апарат Ради прийняв до уваги припинення дії закону N721, але залишає новий параграф в КпАП.

Також в Кримінальному кодексі залишилася норма про наклеп.

Колишній заступник міністра юстиції Дмитро Котляр пояснив, що причиною стала системна помилка в тілі закону N723, допущена депутатами. Закони, прийняті 16 січня, були документами однократного дії – ними вносилися зміни до інших законодавчих актів. 2 лютого, коли набув чинності закон N723 -VII, більшість законів від 16 січня вже були виконані.

За словами Котляра, у Ради було кілька коректних варіантів дій для скасування норм від 16 січня.

Поки неясно, чи має намір влада використовувати помилку депутатів і застосовувати скандальні норми.

Джерело, ознайомлене із ситуацією в Мін\’юсті, стверджує, що на сьогодні в міністерстві схиляються до визнання спірних норм недійсними. Проте офіційна позиція Мін\’юсту, адміністрації президента і Верховного суду з цього питання до вчорашнього вечора не була оприлюднена.

peredplata