Артем Маловажний: «Я завжди йду проти течії»

Артем Маловажний: «Я завжди йду проти течії» Цього юнака у Чернівцях знає чимало людей — хто особисто, хто заочно. Будучи одним із «найгарячіших» чернівецьких «ультрас», він не раз брав участь у різноманітних зібраннях, спортивних і культурних заходах, футбольних маршах.
Проте у світлі останніх подій інтерес до його персони посилився. Навіть у губернатора Папієва, який не полінувався знайти сторінку хлопця у соцмережі й роздрукувати нібито провокаційні фотографії. Оскільки прямих доказів того, що Артем брав участь у захопленні Чернівецької ОДА, у правоохоронців немає, Михайло Миколайович вирішив вдатись до спекуляцій, що базуються на політичних поглядах хлопця.
Нагадаємо, наразі Артем Маловажний є підозрюваним у захопленні будівлі Чернівецької облдержадміністрації. 30 січня йому оголосили про підозру в участі у масових заворушеннях та захопленні й погромі будівлі Чернівецької ОДА. Хлопцеві інкримінують ст. 341 ч.1 КК України (захоплення будівель, що забезпечують діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, з метою користування ними) та ст. 294 ч.1 КК України (активна участь у масових заворушеннях, що супроводжувались погромом). Такі статті передбачають від 5 до 8 років позбавлення волі.
Незважаючи на політичний тиск та переслідування, Артем розповів «Часу», чому чернівецькі футбольні фанати опинилися в центрі політичних подій і якою на даний час є ситуація з підозрою його у захопленні ОДА.

— Нещодавно Михайло Папієв звинуватив чернівецьких «ультрас» в організації масових заворушень у Чернівцях та в захопленні приміщення адміністрації. Чи мають його слова якісь підстави для таких звинувачень? Поясни, хто такі «ультрас»?
— Ультрас – це загальне поняття. Проте насамперед ультрас – це вболівальники, котрі підтримують свій футбольний клуб. Тобто це — фан-сектор. Іноді люди, які до нього належать, можуть бути прибічниками тієї чи іншої політичної сили, зазвичай правого спрямування, котра сповідує національну ідею. Не можна прив’язувати всіх чернівецьких футбольних фанатів до подій, які розгортались 24 січня під приміщенням адміністрації. Адже футбол – це не політика.

— Існує усталений стереотип уявлення, начебто футбольні фанати у своїй більшості агресивні. Чи насправді це так?
— 90% тих, хто приходить на футбол, – це мирний натовп. А ось футбольні хулігани – не те щоб агресивні, вони згуртовані й фізично добре підготовлені. Вони можуть дати відсіч будь-яким провокаторам, «гопнікам», «тітушкам» і т.п.

— Чому ж футбольні хулігани опинилися у центрі політичних подій, що розгорнулись на Буковині?
— Тому що вони підтримують національну ідею й не можуть стояти осторонь того, що відбувається. Вони підтримують народ як уміють.

— Чи можна ототожнювати «ультрас» з Правим сектором?
— Не зовсім. Правий сектор – це дуже згуртовані хлопці з чітко поставленою метою. Перебуваючи у Києві, я з ними спілкувався. Вони дуже радикальні, і їхня мета – повністю перезавантажити в країні владу, викорінивши корупцію, злочинність та беззаконня.

— А що, власне, означає «перезавантаження» влади у вашому розумінні? Прихід до влади опозиційних політичних сил?
— Ні, не можна віддавати владу повністю в руки опозиції. Вона зараз стрімко втрачає підтримку людей, в результаті чого на виборах може знову пройти кандидат від Партії регіонів. На мою думку, Правий сектор невдовзі повинен утворити свою політичну ланку, щоб виступати на рівних у перемовинах разом і з опозицією, і з владою. Підтримки народу у них буде достатньо, адже вони, фактично, представляють інтереси різних соціальних прошарків населення України, усіх тих, хто вийшов на Майдан.

— Тобто вони себе позиціонують як третю силу?
— Звісно. Так і треба. Потрібно, щоб звичайні люди, такі як я, могли зайти до обласної ради, до Верховної Ради, і вільно висловлювати волю народу.

— Власне, в цьому тебе зараз і звинувачують – у захопленні приміщення ОДА. Чи очікував ти на таку реакцію з боку влади?
— Висунуте мені повідомлення про підозру – це очікувано. Я знав, що з моїми консервативними поглядами це рано чи пізно станеться.

— Після висунення повідомлення про підозру та обшуку в квартирі чи були якісь інші повідомлення від правоохоронців, розмови з міліцією?
— Наступного дня після вручення повідомлення про підозру, я був присутній при обшуку мого комп’ютера. Його оглядали 5 годин. Вилучили усі фото. Звісно, я не приховую того, що я дотримуюсь націонал-соціалістичних поглядів, тому, відповідно, є чимало фото, де я салютую, та інших, які підуть мені «не на руку». Але якщо мене притягнуть до відповідальності за це – то буде просто сміх.

— Чи є в тебе підтримка з боку опозиційних політичних сил?
— Народний депутат Максим Бурбак зараз взявся мені допомагати під натиском преси та громадськості. Як уже можна було помітити, ліберальні настрої опозиції наразі не додають їй народної прихильності. Люди хочуть змін, радикальних змін.

— В чому саме проявляється підтримка депутата?
— Оскільки я не маю можливості оплачувати послуги свого адвоката, Максим Бурбак взяв на себе юридичну допомогу. Крім того, він пообіцяв, що в разі обмеження моєї свободи під час судових слухань він братиме мене на поруки.

— Після того, як урешті розв’яжеться вся ця ситуація з підозрою та звинуваченнями, чи зміниш ти свої погляди, ідеологію?
— Ні, я не відмовлюсь від своїх поглядів, не буду ховатися чи боятися якихось репресій. Я такий – завжди йду проти течії.

Розмовляла Діонісія КЕРНИЧНА

P.S. У середу, 5 лютого, у Шевченківському районному суді м.Чернівці відбулося судове слухання про застосування запобіжного заходу до підозрюваного Артема Маловажного. Прокурор клопотався про застосування домашнього арешту, який передбачає заборону виходити з дому з 20.00 вечора до 8.00 ранку.
Окрім того, прокурор просив долучити до справи протокол допиту свідка — начальника управління громадської безпеки УМВС України у Чернівецькій області Святослава Кішлара. Проте це порушує процесуальні норми, адже міліція — зацікавлена сторона.
Попри всі намагання прокурора, суддя Володимир Смотрицький постановив відхилити клопотання про домашній арешт і застосувати до Артема Маловажного запобіжний захід у вигляді особистого зобов\’язання.
Допоки тривало слухання, під приміщенням суду зібралась чимала «група підтримки» Артема — декілька десятків активістів та друзів з плакатами «Судді! Будьте на боці Закону!», «Припиніть політичні переслідування» та ін.

peredplata