Лукашенко заявив про готовність підтримувати український народ

Співпраця Білорусі з Україною триває, жоден український бізнесмен не скаже, що Мінськ зайняв щодо Києва «якусь непристойну позицію».

Про це в середу заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко на засіданні Ради безпеки за попередніми підсумками першого етапу перевірки бойової готовності Збройних Сил Республіки Білорусь, повідомляє ZN.UA.

«Користуючись нагодою, хотів би сказати (тут присутні ЗМІ, у тому числі й білоруські) з приводу якихось вкидань, якими нас намагаються трошки налякати, що, ось, Лукашенко боїться майдану, останнім часом якщо й говорить, то про те, які уроки треба витягти з українських подій», – зазначив білоруський лідер.

«Я і не приховую. І дурним був би той керівник, який не намагається витягти уроки з деяких подій. Але я вкотре хочу сказати: у Мінську майдану не буде, тут немає для майдану місця. Ось і весь наш страх. Ми нічого не боїмося. Абсолютно. Тим більше я», – підкреслив Лукашенко.

«У нас немає фундаментальних, концептуальних, головних причин для подібних революцій. А головну причину ми всі знаємо, я вже про неї говорив, – це страшний розвал економіки, корупція, яка призвела до розвалу влади. Все для того, щоб відбулася революція. Коріння треба шукати саме у цьому», – впевнений президент Білорусі.

За його словами, останнім часом Захід намагається налякати Білорусь можливими наслідками у разі підтримки Росії.

«Знаєте, дуже дешево. Якщо нас хочуть налякати, то це дуже дешево. Нас лякати не треба. Ще раз підкреслюю: ми будемо діяти у відповідності з нормативно-правовою базою, яка у нас існує між Росією і Білоруссю. Я вже кілька разів це відкрито говорив: ми з росіянами один народ, так само як і українці, ми з одного древа, ми – слов’яни, і ми завжди будемо разом», – підкреслив Лукашенко.

«Але ми не збираємося тут метушитися, ми не збираємося бути ініціаторами ескалації якихось процесів у зв’язку з українськими подіями і протистоянням Заходу, США, з одного боку, і Росії з іншого», – зазначив він.

Лукашенко заявив також про відсутність тиску на нього з боку Кремля у зв’язку з подіями в Україні. «Дехто (я подивився останнім часом і сьогодні вранці огляд засобів масової інформації) починає чіпати нас, що, мовляв, Лукашенко не поступається тиску Кремля, поки тримається», – зазначив президент Білорусі.

«На мене ніхто не тисне, ніякі кремлі та інші на мене ніколи не тиснули, тому що це, по-перше, безперспективно або, як кажуть дипломати, контрпродуктивно. На мене нічого тиснути», – сказав він.

Разом з тим Лукашенко заявив, що Білорусь не припиняла співпрацю з Україною. Він пообіцяв новому керівництву допомогти порадою. «У сухому залишку – треба просто працювати, менше треба бігати по закордонам, а займатися власною країною і благополуччям власного народу. Як це робити – якщо треба, підкажемо і допоможемо», – пообіцяв він.

«В Україні є політики, які взялися вирішувати проблеми українського народу. Ми ні в якому разі їм не заважаємо. Більше того, ми не переривали ніякі зв’язки з Україною, насамперед економічні. Ми завжди йшли назустріч побажанням українського бізнесу і досі це робимо, – заявив білоруський президент. – І прем’єр-міністру давно доручено контролювати цей процес. Він знає, що робити, і жоден бізнесмен, жоден підприємець, жоден керівник, який займається зовнішньою економікою, не скаже, що Білорусь займала якусь непристойну позицію щодо України». Він нагадав, що Білорусь постачає Україні енергоресурси, продукти харчування та інші товари, і заявив про готовність підтримувати український народ у цю скрутну хвилину, у тому числі гуманітарною складовою».

peredplata