Як голосувати мешканцям Криму в Чернівецькій області

В Чернівецьку область вже переселилось близько 200 мешканців АР Крим та Севастополя. Зважаючи на ту ситуацію, яка наразі в Криму, повернутись додому до президентських виборів 25 травня 2014 року, їм, на жаль, не вдасться. А саме в Криму їхня виборча адреса, саме там вони мали б голосувати.

За інформацією ГО \”Опора\” Центральна виборча комісія своєю постановою визнала неможливість утворення окружних виборчих комісій з виборів Президента України територіальних виборчих округів № 1 – 10, 224, 225 (АР Крим та місто Севастополь) на позачергових виборах Президента України 25 травня 2014 року http://www.cvk.gov.ua/news/news_13042014.htm. Законодавець передбачив можливість, яку можна використати в подібному випадку, а саме: тимчасову зміну місця голосування.

Так, відповідно до пункту 3 статті 7 Закону України \”Про Державний реєстр виборців\” http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/698-16 за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п\’ять днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

Начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Чернівецької ОДА Надія Мар’янчук (0372 55 15 08) повідомила, що переселенцям варто звертатись до районних відділів ведення Державного реєстру виборців (адреси та телефони https://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_organ_ved&pid100=73&prejim=3 ) з відповідними заявами, а у випадку, якщо вже створені дільничні виборчі комісії, до дільничних виборчих комісій.

На сайті Державного реєстру виборців можна знайти примірний зразок заяви про тимчасову зміну місця голосування виборця https://www.drv.gov.ua/portal/f?p=files/legislation/p893_13092012_d2.pdf&f=1

Загалом, як повідомляється на сайті Чернівецької ОДА, http://oda.cv.ua/news/vidbulasya-chergova-selektorna-narada-shchodo-virishennya-pitan-rozmishchennya-v-oblastyakh-per станом на 15 квітня 2014 року до органів виконавчої влади на місцях, фондів, волонтерів області звернулися 177 осіб. Переважна кількість звернень пов’язана з тимчасовим поселенням, переведенням виплати пенсій з АР Крим, влаштуванням дітей до школи та садка, реєстрації місця перебування. У Чернівецький військовий гарнізон прибуло 4 офіцери, які забезпечені житлом за місцем служби.

Нагадуємо, важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata