Сторожинецьку ОВК на Буковині захопили сепаратисти. Вони зривають вибори

Сторожинецьку ОВК на Буковині захопили сепаратисти. Вони зривають вибориСторожинецька окружна комісія просить ЦВК замінити їм заступницю голови

30 квітня відбулося засідання Окружної виборчої комісії (ОВК) 205 виборчого округу (центр – місто Сторожинець). Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, на засіданні були присутні 14 членів комісії, 13 з яких проголосували за те, щоб звернутись до Центральної виборчої комісії (ЦВК) із проханням замінити заступницю голови комісії Ніонілу Черней (кандидат – Михайло Добкін). Вона фактично із самого початку роботи комісії виконувала обов’язки голови комісії, так як голова Володимир Бондаренко (кандидат – Олег Царьов) на жодне із проведених раніше засідань так і не з’явився.

Обґрунтуванням для такого голосування стало, нібито, невиконання покладених на Ніонілу Черней обов’язків. Члени комісії скаржилися, що заступниця голови ще досі не зуміла організувати належну роботу комісії: станом на 30 квітня в комісії все ще не укладений договір з бухгалтерами, не налагоджена робота комп’ютерної техніки, відсутній доступ до мережі Інтернет. На разі триває процес подання в ОВК кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, тому на думку 13 членів комісії озвучені вище недоліки – негативно впливають і на цей процес.

Нагадаємо, що досі ОВК 205 проводить свою роботу без голови, оскільки призначений ЦВК Володимир Бондаренко ще жодного разу не взяв участі в роботі комісії. Члени комісії на засіданні 27 квітня голосували за звернення до ЦВК з проханням замінити голову комісії, але ЦВК відправила документи назад на доопрацювання, мотивуючи це неналежним оформленням відповідного подання. На разі Ніоніла Черней залишається виконувати обов’язки голови ОВК до відповідного рішення ЦВК.

Згідно ст. 30. ч. 8. закону України про вибори Президента:

У разі систематичного невиконання головою або заступником голови чи секретарем покладених на нього обов’язків окружна або дільнична виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим рішенням про його (їх) заміну, якщо за це проголосувало не менше двох третин від складу комісії. Це рішення підлягає обов’язковому розгляду у строки, зазначені в частині сьомій цієї статті. Таке рішення не є підставою для припинення повноважень вказаних осіб як членів відповідної виборчої комісії.

У складі ОВК 205 20 членів, тому кількість тих, які проголосували за недовіру Ніонілі Черней, мала б бути не менше двох третин від 20. Жодних роз’яснень зі сторони ЦВК, як саме визначати необхідну кількість членів у випадку нецілих чисел, не було. Тому у юристів та спостерігачів виникають дискусії щодо визначення кількості членів, яка б була не менша двох третин від складу комісії із загальною кількістю 20 членів: 13 чи 14. Нагадаємо, при складанні присяги членами ОВК виникала подібна ситуація і ЦВК тоді визнавала достатність 13 членів, як такої, що не менше двох третин від складу комісії в 20 членів.

Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

peredplata