Георгіївська? Власовська!

\”Символом Перемоги\” чорно-помаранчева смугаста стрічка стала лише після… Помаранчевої революції

Чорно-помаранчевi стрічки носять сепаратисти на сході країни i називають георгіївськими. Натомість більш обізнані в історії люди жартома почали називати їх “колорадськими\”. I переконують, що ця стрічка не має нічого спільного з георгіївською, бо в георгіївської не помаранчеві, а жовсті смужки, а ще це — символ Російської імперії. I жодного стосунку до Другої світової війни ця стрічка не має.
Про те, як відбулася ця підміна, у розмові з кандидатом філософських наук, істориком Сергієм Грабовським.

– Яка історія появи цієї стрічки?
– Георгіївська стрічка — це давній військовий символ Російської імперії, поваленням якої так пишалися більшовики. 1769 року Катерина ІІ заснувала орден святого Георгія. Елементом тієї нагороди була георгіївська стрічка чорно-жовтого кольору. Орденом нагороджували за військові подвиги, віддану службу Російськiй iмперiї в армії та на флоті. Зрозумiло, що Сталін у післявоєнні роки аж ніяк не міг би дозволити собі нагороджувати такою імперською стрічкою радянських воїнів.

– Як тоді стрічка з\’явилася у роки війни з німцями?
– Не секрет, що атака Німеччини на Радянський Союз спочатку істотно виснажила і знесилила Червону армію. Сталін відчував, що повинен якось піднiмати бойовий дух солдатiв. Тож повернув практику нагородження військових орденами, подібними до тих, що були в царській Росії. Таким чином він наче прагнув створити символ, що пов\’язав би військову міць Російської імперії з армією Радянського Союзу. Ось тоді виникла схожа стрічка – як елемент ордена Слави і медалі \”За перемогу над Німеччиною\”. Але вона мала певні відмінності від георгіївської: була чорно-помаранчевою і називали її гвардійською, а не георгіївською. Тому, носячи цю стрічку й називаючи її георгіївською, нинішні фанати Путіна де-факто вшановують царську армію і гітлерівських власовців, а не червоноармійців.

– До чого тут власовська армія?
– Бо вона була важливим військовим символом у… Російській визвольній армії, сформованій гітлерівцями у складі свого війська з радянських військовополонених росіян. Власовців (від прізвища командувача генерала Власова), як і за царату, знову нагороджували орденом святого Георгія. За успіх у боях проти ворогів рейху, себто проти радянської армії.
Саме тому георгіївська стрічка — символічний місток між Російською імперією, сталінською імперією і тепер путінською імперією. Це – імперський символ. Сучасна путінська пропаганда недарма назвала стрічку георгіївською, а не гвардійською, і вплела її в ідеологію “русского мира”.

– А коли ця \”колорадська\” стрічка вигулькнула в Україні?
– 2005 року. Саме тоді російське державне інформаційне агентство iніціювало акцію до 9 травня, присвячену 60-річчю Перемоги, яка, власне, полягала у розповсюдженні таких стрічок. Симптоматично, що вперше до цього додумалися через кілька місяців після Помаранчевої революції, під час якої наші люди масово чіпляли собі помаранчеві стрічки на знак єдності в боротьбі проти виборчих фальсифікацій та Януковича.
Політтехнологи Путіна тоді свідомо запозичили в українців ідею використання стрічки як об\’єднального символу. Вiдтодi виготовлення “колорадських” стрічок російська влада активно фінансує за рахунок держбюджету РФ. Щоправда, назвавши свою чорно-помаранчеву стрічку георгіївською і прив\’язавши її до радянської перемоги в німецько-радянській війні, росіяни створили ідеологічний гібрид.
Олександра ТАМКОВА
«Експрес»

peredplata