Плани Ахметова зіпсував Янукович

Ахметов хотів поміркованого сепаратизму, але тут втрутився Янукович. Про це \”Газеті по українськи\” розповів відомий донецький журналіст Сергій Гармаш.

Він, зокрема, сказав: \”Коли минула влада впала, Ахметов і Партія регіонів стали залежні від Києва. Постало питання: як повернути вплив? Почали розвивати сепаратистський рух.

Коля Левченко (Микола Левченко — народний депутат від Партії регіонів. — \”ГПУ\”) привів за руку \”народного губернатора\” Губарєва. Потім начальник обласної міліції генерал Романов, ставленик Януковича й Ахметова, кілька разів заводив сепаратистів у будівлю облдержадміністрації.

Все на Донеччині починалося з подачі Партії регіонів.

Ахметов планував помірний сепаратизм. Це повинно було відвернути людей від думок: чому ми так погано й бідно живемо? Збирався повернути вплив у регіоні в обмін на те, що наведе порядок. Хотів, щоб Донеччина де-юре була в Україні, а де-факто контролювалася ним. Мабуть, торги з Тимошенко не дали результату. Референдумом про так звану Донецьку незалежність Ахметов вирішував питання, щоб Путін не ввів війська на Донбас. Якби реально розігрався сценарій відділення регіону від України, то першим постраждав би саме Ахметов. Знецінилися б усі його підприємства.

Але у цей сценарій втрутився Янукович. У Слов\’янськ за його гроші завезли російських найманців. Там почалися військові дії. Ситуація дестабілізувалася і може призвести до відділення регіону від України. Ніхто не зможе контролювати низи, які отримали зброю і відчули владу. На Донбасі починається анархія.

Янукович і Ахметов розійшлися? Але ж кажуть, що половина статків олігарха належить колишньому президенту.

— Між ними почалася війна за контроль над регіоном. Це — боротьба не тільки за політичний вплив, а й за грошові потоки. За останні чотири роки Янукович розставляв своїх людей на ключові посади, особливо у правоохоронних органах. Він і його \”сім\’я\” контролювали всі нелегальні види діяльності — від вугільних копанок до наркоторгівлі.

Яка кінцева мета Януковича?— Він дуже мстива людина. Одне з його улюблених висловлювань, ще коли працював губернатором: \”Якщо мене хтось колись образив, то він уже про це пошкодував\”. Тому мститься. Хоче контролювати грошові потоки в регіоні. Не полишає думок повернутися в Україну. Дестабілізуватиме ситуацію, щоб в\’їхати на російських танках\”.

peredplata