Прикордонники повторюють страшний подвиг захисників Брестської фортеці

Прикордонники повторюють страшний подвиг захисників Брестської фортеціКомандування АТО залишило прикордонників сам на сам з п\’ятьма сотнями бойовиків.

Відбиття атак бойовиків на луганський прикордонний загін стала ілюстрацією мужності українських прикордонників, які продовжують тримати свої позиції попри відсутність допомоги. Ця ситуація схожа на сучасну версію оборони Брестської фортеці у 1941 році. Але чому оборонцям у Бресті ніхто не допоміг, зрозуміло. Водночас затримка допомоги для наших прикордонників від командування АТО викликає зараз подив і розпач.

Так, напад розпочався близько 4 години ранку, при цьому перші бойовики з\’явилися під будівлею ще о 00:30. Бій з перервами тривав до 13:00, поки за підтримки громадських активістів, народних депутатів України та небайдужих громадян не було досягнуто перемир\’я для евакуації поранених. Потім бій розпочався знову і триває досі. Таким чином, протистояння між бойовиками та прикордонниками на околиці Луганська вже триває понад 14 годин. За цей час на допомогу прикордонниками прилетів лише один винищувач, який навіть не зміг ефективно діяти через щільну міську забудову, з якої ведуть вогонь терористи.

Слід зазначити, що луганський прикордонний загін, який атакують бойовики, не є повноцінною військовою частиною – там немає важкої бронетехніки та озброєння. Все, що мають у своєму арсеналі прикордонники – це легка піхотна зброя. І це тоді, коли проти них майже два батальйони бойовиків ведуть мінометний обстріл та, судячи з відео з місця подій, не мають жодних проблем із патронами, всаджуючи їх довгими чергами.

Варто лише зауважити, що терористи активно почали використовувати тактику \”розгойдування\”, наносячи удари у різних регіонах, розтягуючи сили АТО. Так, епіцентр бойових дій постійно мігрує зі Слов\’янська до Донецька та Луганська, змушуючи силовиків перекидати ударні з\’єднання, оголяючи інші позиції, чим і користуються бойовики. До того ж використання вертольотів для швидкого перекидання сил дуже ускладнене через протиповітряну оборону бойовиків, які за весь час АТО збили вже п\’ять гвинтокрилів.
Метою атаки на загін, за думкою представника АТО Владислава Селезньова, є знищення чи, щонайменше, паралізація командного центру Прикордонної служби у Луганській області, що дозволить бойовикам отримувати з Росії поповнення людських ресурсів, озброєння та боєприпасів. Між іншим, представники РФ, зокрема Рамзан Кадиров, підтверджують наміри продовжувати практику підсилення рядів терористів кадрами з російських спецпідрозділів.

Але чому такий важливий об\’єкт, який є ключовим для всього регіону, був без належної оборони, як аеропорт у Донецьку, Луганський патронний завод, маневрений центр радіоелектронної розвідки у Луганську та інші об\’єкти, залишається риторичним питанням.

У свою чергу, на фоні виходу ескалації конфлікту на новий рівень, Росія проводить навчання, яке можливо назвати \”репетицією\” повноцінного ракетного удару по наших стратегічних об\’єктах. Що може бути відточенням одного з можливих сценаріїв продовження агресії проти України. До того ж, Росія хоче змусити Київ до переговорів із донецькими терористами та вносить на розгляд Ради безпеки ООН резолюцію з українського питання, вимагаючи негайно припинити антитерористичну операцію і розпочати переговори.

Олег Катков
редактор hi-tech.tsn.ua

peredplata