Чернівецька виборча комісія визнала Мадея депутатом з порушенням закону

Чернівецька виборча комісія визнала Мадея депутатом з порушенням законуЧернівецька міська територіальна виборча комісія (МТВК) на своєму засіданні 10 червня повторно розглянула питання щодо визнання Олександра Мадея депутатом Чернівецької міської ради. Нагадаємо, після того, як Віталій Михайлішин відмовився від депутатства, наступним за партійним списком Партії регіонів йшов саме Олександр Мадей. Питання про визнання останнього депутатом вже розглядалося на засіданні комісії 05 червня (http://oporacv.org/v-chernivtsyah-3-serpnya-2014-roku-znovu-vybory/) і тоді позитивного рішення прийнято не було. Мотивація була такою, що Олександр Мадей наразі вийшов з Партії регіонів.

Отримавши роз’яснення від Центральної виборчої комісії, 10 червня Чернівецька МТВК взяла таки до уваги ст. 81 закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2487-17/print1390115633417830), яка містить наступну норму:

Заміщення депутатів та проміжні вибори депутатів: У разі коли депутат, який обирався в багатомандатному виборчому окрузі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинені на підставах і в порядку, передбачених Конституцією та законами України, за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати у виборчому списку місцевої організації партії.

Цього разу із присутніх 8 членів комісії за рішення про визнання Олександра Мадея 5 проголосувало «за», 2 – «проти», 1 – «утримався». Одразу після голосування було оголошено, що «рішення прийнято».

Відео: http://youtu.be/d-N_ZRNDfTE

Однак, згідно ч. 14 ст. 27 закону України про місцеві вибори рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від СКЛАДУ комісії, а не більшістю від присутніх на засіданні, як це вважає Чернівецька МТВК.

На засіданні комісії голова Генріета Баранова неодноразово наголошувала, що склад комісії станом на 10 червня 2014 року становить 12 осіб. При такому складі для прийняття рішення необхідно 7 голосів «за». Тоді як проголосувало тільки 5. Тому, якщо керуватись законом про місцеві вибори, таке рішення не можна вважати прийнятим.

Відповідно до п. 5 Постанови ЦВК № 6 від 19.01.2012 «Про роз\’яснення щодо застосування окремих положень ЗУ про місцеві…» у разі, якщо заява кандидата у депутати щодо скасування рішення про його реєстрацію надійшла до територіальної виборчої комісії після визнання такого кандидата обраним депутатом, територіальна виборча комісія приймає рішення про визнання особи, обраної депутатом у багатомандатному виборчому окрузі, такою, яка відмовилася від депутатського мандата, та визнає обраним депутатом наступного за черговістю кандидата в депутати у виборчому списку відповідної місцевої організації партії та реєструє його в установленому Законом порядку.

Таким чином в діях Чернівецької МТВК вбачаються порушення ч.1 ст.81 закону України про місцеві вибори та п. 5 Постанови ЦВК №6 від 19.01.2012. Відповідно до ст. 172 рішення дії та бездіяльність виборчих комісій можуть бути оскаржені (кандидатом в депутати) протягом 5 днів від дати, коли такі дії були вчинені.

До речі, перевірити точну кількість членів Чернівецької МТВК на разі також проблематично. На офіційному сайті ЦВК на разі доступні постанови від 16 (http://cvk.gov.ua/pls/acts/ShowCardfa6c-2.html?id=37425&what=0) та 19 травня 2014 року (http://cvk.gov.ua/pls/acts/ShowCarddcf9.html?id=37531&what=0), які змінюють склад Чернівецької МТВК. Після дати 20 травня на офіційному сайті ЦВК відсутні будь-які постанови та рішення. Також відсутні будь-які рішення про зміни в складі комісії і на інформаційній дошці Чернівецької МТВК.

У квітні ОПОРА подавала інформаційний запит щодо складу комісії і отримала відповідь, що станом на початок травня склад комісії складав 17 осіб. Із врахуванням змін згідно постанов від 16 та 19 травня 25014 року склад комісії станом на 19 травня складав 14 осіб. Для уточнення кількісного складу комісії станом на 10 червня ОПОРА подала повторний запит до ЦВК (http://bit.ly/zapytCVK_cheMTVK).
Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

peredplata