«Диявольський сигнал», – Євген МАРЧУК — про появу російських танків на території України

«Диявольський сигнал», - Євген МАРЧУК — про появу російських танків на території УкраїниПро те, що місто Сніжне в Донецькій області готується проросійськими терористами як ще один форпост найманців, писалося ще кілька днів тому. Дій з боку української влади не було, а якщо й були, то вони були абсолютно недостатніми. І ось учора місцеві жителі були шоковані побаченим. У центрі міста з’явилися три російські танки, передає Donbass.ua.

Як розповіли городяни, екіпажі, судячи з говору — росіяни. «Пізнавальних знаків у хлопців немає, але машини такі, наскільки мені відомо, на озброєнні у нас не стоять, — розповів «Донбасу» сніжненець Владислав Корнєєв. — Судячи з їхнього вигляду, це Т-90 «Володимир» — мало не найпотужніша й найновіша модель».

«Сьогодні вночі три танки Т-72 перетнули державний кордон України з боку Росії. Один танк перебуває в населеному пункті Сніжне. Два інші танки рушили з міста. На околицях Сніжного ці танки були перехоплені українськими військами. Триває бій. Є інформація, що один російський Т-72 підбито», — про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у коментарі виданню «Цензор.нет».

Керівник групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук на своїй сторінці у «Фейсбуку» зробив аналогічну заяву: «За оперативними даними групи «Інформаційний опір», інформація про наявність у терористичних груп у Сніжному двох танків відповідає дійсності. За попередніми даними, йдеться про танки Т-72. Інформація про танки в Сніжному підтверджується як нашими джерелами, так і штабом АТО».

У Інтернеті також з’явилися відео, що підтверджують переміщення танків містом Сніжне.

Але в Міністерстві оборони нам не змогли прокоментувати цю інформацію, повідомивши про те, що це компетенція штабу АТО. А офіційний представник штабу АТО Владислав Селезньов заявив «Дню»: «Я бачив цю інформацію в Інтернеті, але не можу її коментувати, поки не буде офіційного підтвердження або спростування». (?! — Ред)

Аналогічна ситуація з Держприкордонслужбою — начальник відділу з питань взаємодії зі ЗМІ, забезпечення доступу до публічної інформації й з роботи зі зверненнями громадян Олег Слободян не зміг прокоментувати ситуацію, посилаючись на відсутність доступу до інформації. Раніше представники Самооборони Майдану заблокували роботу Адміністрації ДПСУ з вимогою відставки її глави Миколи Литвина.

Євген МАРЧУК, державний діяч:

— Саме такої відповіді Росії на мирні ініціативи Президента Порошенка я й чекав. І з глибоким сумом дивувався наївності деяких наших політиків, зокрема й з нової команди Президента. Це лише початок.

Як ми пам’ятаємо, велика ділянка кордону відкрита повністю — десь близько 100 км. Російська методика давно відома: зараз вони зволікатимуть, заговорюватимуть зуби, а паралельно максимально активно насичуватимуть цей регіон воєнізованими структурами й технікою. Звісно, при цьому говоритимуть — ми не знаємо, хто це такі й чия це техніка.

А далі на переговорах з їхнього боку з’явиться абсолютно новий компонент, суть якого буде приблизно такою: «Товариші, та ви ж Донбасом не володієте й не управляєте». Тут я згадую, як кілька днів тому з російського боку хтось сказав, що ДНР і ЛНР — це вже передові загони «Русского мира» в Україні.

Тому сьогоднішня заява Василя Крутова, що найближчим часом кордон буде закрито, означає, що він зараз не закритий. Якщо не воєнний стан, тоді новий формат АТО. Хоча воєнний стан це не обов’язково війна. Воєнний стан дозволив би ввести військові структури в прикордонну зону на своїй території.

Я вважаю, що це диявольський знак стрімкого погіршення ситуації на Донбасі. Якщо влада буде дуже довго зволікати, Росія отримає додаткові аргументи в переговорах.

Це технологія — створювати свою переговорну базу й важелі по відношенню до партнера.

Коли вже почнуть хоча б чути людей, які знають цей російський предмет?

Іван КАПСАМУН, «День»

peredplata