Генпрокуратура встановила та оприлюднила схему злочинів на Майдані

Генпрокуратура встановила та оприлюднила схему злочинів на МайданіГенпрокуратура оприлюднила схему злочинної діяльності з придушення акцій протесту, яка призвела до масових вбивств на Майдані. У центрі схеми – підозрюваний Віктор Янукович, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Саме Янукович, як стверджують в ГПУ, дав вказівку міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку та голові СБУ Олександру Якименко на приховане (без нормативного дозволу) застосування вогнепальної зброї і надмірне насильство до мітингувальників з метою силового придушення протестів під час \”Революції гідності\”.

Разом з тим, колишній прем\’єр-міністр Микола Азаров організував прийняття Кабміном незаконних постанов від 22 січня, спираючись на які співробітники міліції застосовували до протестуючих світлошумові, газові та димові гранати посиленої дії і використовували водомети без урахування температурних обмежень.

В той же час заступник міністра внутрішніх справ Лекарь за попередньою змовою із заступником директора департаменту матеріального забезпечення МВС Павлом Зіновим в січні-лютому 2014 забезпечили поставку в Україну спецзасобів виробництва Російської Федерацію.
Йдеться про світлошумові гранати, ручні гранати, ручні аерозольні гранати (які не пройшли медичної експертизи) і забезпечили видачу цих засобів особовому складу підрозділів МВС та Внутрішніх військ для використання проти учасників Майдану.

При тому, митні платежі за ці поставки склали 1 млн. 177 тис. 203,09 грн.

Колишній глава СБУ Якименко доручив центру спеціальних операцій, боротьби з тероризмом (спецпідрозділ \”А\”) Служби безпеки України взяти участь у силовій підтримці розгону мітингувальників на Майдані. Внаслідок чого керівництво Антитерористичного центру (АТЦ) СБУ, виконуючи вказівку Якименко, затвердило бойовий розрахунок сил і засобів і віддало підлеглим співробітникам АТЦ наказ про початок силової фази антитерористичної операції в Будинку профспілок.

Готували і планували проведення силової фази учасники засідання штабу АТЦ при СБУ і співробітники СБУ, виконували – співробітники підрозділу \”А\” СБУ.

За даними слідства, Захарченко доручив своєму заступнику Ратушняку і тодішньому командувачу Внутрішніх військ Шуляку організувати силовий розгін протестувальників на Майдані з застосуванням надмірного фізичного насильства, спецзасобів, спецтехніки та вогнепальної зброї.

Ратушняк і Шуляк це завдання виконали за допомогою керівництва МВС України у Києві і спецпризначенців \”Беркуту\”.

За версією ГПУ, командир \”Беркуту\” Кусюк наказав командиру роти спецпризначення Садовнику озброїти особовий склад роти і застосувати до учасників акції вогнепальну зброю – АКМС, СГД та спецзасоби Форт-500 з мисливськими патронами. Внаслідок цього наказу командир роти спецпризначення \”Беркута\” Садівник забезпечив озброєння підлеглих, після чого 20 лютого віддав їм наказ на застосування вогнепальної зброї з метою масових вбивств учасників акції протесту на Майдані Незалежності

У результаті у центрі Києва було вбито 76 осіб і ще 145 отримали вогнепальні поранення різного ступеню важкості.

Безпосередніми виконавцями вбивств учасників Майдану 20 лютогобула рота спецпризначення \”Беркут\”.

Колишній помічник голови МВС Зубрицький, за версією прокуратури, забезпечував інформаційну підтримку хуліганів-\”тітушок\” і координував їх дії.
Окрема схематична гілка веде від Януковича до неназваному Генпрокуратурою народному депутату від Партії регіонів, який забезпечував фінансування злочинних угруповань і керував їх діями.

При чому, помічник \”регіонала\” Саркісян забезпечував фінансування діяльності \”тітушок\”, в тому числі і організовував їх дії на перехресті вулиць Володимирська і Велика Житомирська в Києві, де було скоєно вбивство журналіста газети \”Вести\” Веремія та інших протестувальників.
Як заявляють у ГПУ, колишній генеральний прокурор Віктор Пшонка не використав свої повноваження для скасування незаконних постанов Уряду, які розширили можливості \”силовиків\” з використання спецзасобів та заподіяли значної шкоди громадянам. Крім того, Пшонка, діючи в інтересах Януковича, не прийняв дієвих заходів з реагування органів прокуратури на протиправні дії міліції по відношенню до мітингуючих, а також по об\’єктивному розслідуванню цих злочинів.

Інформаційно-ідеологічну підтримку та супровід справ проти протестувальників-майданівців у судах забезпечували Олена Лукаш та Андрій Портнов.

peredplata