Інтернет-шахрайство: як не потрапити на гачок. Поради начальника кримінальної міліції УМВСУ в Чернівецькій області

Інтернет-шахрайство: як не потрапити на гачок. Поради начальника кримінальної міліції УМВСУ в Чернівецькій областіПро основні види шахрайств, їх поширеність та профілактику розповів заступник начальника УМВС України в Чернівецькій області – начальник кримінальної міліції, полковник міліції Олег Попов.

Олеже Миколайовичу, які основні види шахрайств нині найпоширеніші на території Чернівецької області?
У нинішній час, коли інформаційні технології не стоять на місці, а постійно розвиваються та удосконалюються, злочинці теж шукають усі можливі шляхи для того, аби заволодіти коштами людей. Спершу зосередимо увагу на телефонних шахраях. Телефонні здирники постійно вдосконалюють схеми свого «заробітку». Їх ціль – налякати жертву і змусити її до швидких та непродуманих вчинків. До громадян телефонують невідомі. Вони можуть одразу ж представитися працівником міліції, розповісти, що родич потрапив у неприємності. І вирішити ці проблеми можна за окрему плату. Або ж можуть у слухавку стривоженим голосом прокричати щось на кшталт «Мамо, я в міліції, мене закривають». Після цього ініціативу розмови ніби-то перехоплює псевдо-міліціонер та повідомляє схвильованій матері, що її син затриманий за вчинення правопорушення. І знову ж таки пропонує «залагодити» справу без наслідків за гроші. Можуть запропонувати переказати гроші на банківський рахунок. Однак, останнім часом, щоб не дати людині час подумати до ранку, шахраї перестали користуватися переказами. За лічені хвилини після дзвінка до переляканої жертви приїжджає «довірена людина» і забирає гроші.
І лише після цього, ошукані батьки (а шахраї найчастіше «грають» саме на батьківських почуттях) починають телефонувати сину або донці, які ніби-то потрапили у міліцію чи аварію або ж просто у халепу і тоді з’ясовується, що дитина мирно спить. Бажання допомогти близьким зрозуміло, але який би малий термін не надали б вам зловмисники для збору коштів, ви завжди встигнете зробити два телефонних дзвінка. Один – до своєї дитини чи рідної людини, про яку говорили шахраї. Навіть якщо вас запевнили, що телефонувати не варто, адже родич не зможе відповісти. А другий дзвінок – на спецлінію «102». У випадку, якщо через якісь причини ви не змогли додзвонитися до того, хто ніби-то перебуває у біді (телефон не відповідає, розрядився і т.д.), ви завжди зможете дізнатись у правоохоронців чи дійсно ваш родич у райвідділі, чи потрапив в аварію.
А що говорить статистика? Як часто шахраям вдається через телефон видурювати у буковинців кошти?
Протягом 2014 року на території Чернівецької області зареєстровано 33 таких кримінальних правопорушення. Серед них 19 фактів, коли потерпілі переказують кошти через банківські установи на вказаний номер рахунку. А у 14 випадках зловмисники чи посередники забирали гроші безпосередньо за місцем проживання жертви телефонних шахраїв. І вкотре наголошую, що всі такі повідомлення про небезпеку, яка чатує на ваших рідних, потрібно обов’язково перевіряти. Телефонуйте до міліції, повідомляйте, що вас намагались ошукати. Тим самим ви збільшите шанси правоохоронців відшукати злодіїв та вбережете ще багатьох людей від можливості бути ошуканими зловмисниками.
Останнім часом серед громадян набули особливої популярності покупки на різноманітних веб-сайтах та Інтернет-аукціонах. Наскільки безпечним є цей вид шопінгу?
Ви маєте зрозуміти, що там, де люди витрачають свої кошти, завжди з’являться шахраї, які намагатимуться їх присвоїти. Так і в цьому випадку. З початку нинішнього року зареєстровано 38 таких випадків. Найпоширенішим видом обману є купівля-продаж товарів через Інтернет-аукціони та магазини. Громадяни розміщують на сторінках відповідного веб-сайту оголошення про купівлю/продаж тих чи інших товарів. Також вказують свій номер мобільного телефону. Цим і користуються зловмисники. Шахрай телефонує за вказаним номером, представляється покупцем та пропонує розрахуватися за товар безготівковим платежем. Продавець, як правило, називає номер свого карткового рахунку. Через деякий час до нього телефонує особа, яка представляється працівником банку та повідомляє, що для підтвердження переказу грошей потрібно підійти до банкомату та здійснити ряд операцій. Ось тут потрібно бути насторожі. Адже саме так і розпочинаються злочинні дії. Зокрема, зловмисники, представившись працівниками банку надають інструкції потенційним потерпілим, які знаходяться біля банкомату. Всі операції, які утримувач карткового рахунку здійснює безпосередньо з банкомату, спрямовані на здійснення грошового переказу саме на інший картковий рахунок, а не на отримання грошових коштів. Справжні працівники банківських установ, ні за яких умов не будуть запитувати у вас особисту дані, секретні коди чи іншу інформацію, яка надходить у вигляді СМС-повідомлень. Будучи біля банкомату, уважно вивчайте меню та звертайте увагу на дії, які ви виконуєте. Оскільки, як правило, потерпілі особисто здійснюють переказ власних коштів на рахунки шахраїв, не звертаючи уваги на здійснювані операції.
Також потрапляють на гачок і «призери» різних конкурсів. Громадянам може прийти СМС-повідомлення із текстом про нібито виграний автомобіль чи інший цінний приз. Але для його отримання потрібно зателефонувати на відповідний номер телефону, де менеджер щиро вас вітає із виграшем та повідомляє, аби його отримати, треба заплатити за оформлення документів. І, на жаль, видурюють ці гроші у людей.
Окрім того, часто зловмисники можуть прикидатися продавцями. Коли захочете щось придбати, то недобросовісні особи наполягатимуть, аби ви спершу переказали їм гроші за товар. Як правило, після перерахунку коштів зв\’язок з продавцем зникає, як і оголошення на веб-сайті.
Як себе убезпечити? Зрозуміло, що найкращий вихід – не оплачувати покупки онлайн. Але ж що роботи задля своєї безпеки тим громадянам, котрі не можуть відмовитися від Інтернет-шопінгу?
В першу чергу, не платіть за товар наперед. Бо свого замовлення можете і не дочекатися. Також завжди перевіряйте авторитет продавця, прочитайте всі відгуки про його діяльність. Намагайтеся не оплачувати покупку наперед. Спершу отримайте товар, перевірте його стан та якість, а потім пересилайте кошти. Наголошуємо, що справжні працівники банку ніколи не будуть запитувати Вас про пін-код чи іншу інформацію стосовно Вашого карткового рахунку.
І, наостанок, звертаюся до усіх буковинців: якщо вам телефонують невідомі особи з невідомих номерів, представляючись вашими рідними або міліціонерами, та просять чи вимагають перерахувати кошти, в жодному разі не робіть цього. Одразу ж зателефонуйте рідним, переконайтеся, що з ними все гаразд. А якщо вони на зв\’язок не виходять – телефонуйте на 102. Це саме стосується і купівлі чи продажу товарів через мережу Інтернет. Користуйтеся лише перевіреними веб-ресурсами і оплачуйте покупки лише після їх отримання. І ще важливо: не вводьте реквізити ваших банківських карток на веб-сторінках ненадійних сайтів. Бережіть себе та власні кошти! Не потрапляйте на гачок шахраїв!

СЗГ УМВС України
в Чернівецькій області

peredplata