Податківці врятували буковинців від дешевої алкогольної отрути та небезпечних цигарок

Одразу кілька пунктів накопичення фальсифікату виявили буковинські податківці у селах Глибоцького та Новоселицького районів. Про це розповів під час брифінгу начальник відділення протидії незаконному обігу підакцизних товарів ВПМ ДПІ у Сторожинецькому районі Сергій Грамчук.

За його словами, у підпільних складах зберігалися підроблені цигарки зі сфальшованими марками акцизного податку або й взагалі без «акцизок» та –недоброякісний спиртовий розчин (частина якого вже була розлита по пляшках з етикетками популярних торгових марок) на загальну суму 330 та 200 тис. грн.
Згідно попередніх досліджень, тютюнові вироби і алкоголь, що найімовірніше мають російське та молдовське походження, не відповідають вимогам ДСТУ та небезпечні для життя і здоров’я людей. Експерти також перевіряють вилучену сировину на ідентичність, що дозволить встановити, діяли фальсифікатори спільно чи нарізно.

Наразі щодо обох організаторів підпільних складів порушено кримінальні справи за ч.3 ст. 204 КК України (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту), санкція якої передбачає позбавлення волі терміном від п\’яти до десяти років з вилученням та знищенням вироблених товарів. Кримінальна відповідальність загрожує також реалізаторам, котрі погоджувались приймати на продаж заздалегідь неякісний товар.
Найчастіше, – зауважив Сергій Грамчук, – на такі сумнівні пропозиції спокушаються власники дрібних торгових точок. Тож саме у невеличких крамничках та продуктових кіосках буковинці мають бути пильними, аби не натрапити на фальсифікат. Явною його ознакою є відверта дешевизна товару – удвічі нижча, ніж зазвичай, повідомляє відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області.

peredplata