Путін міг влаштувати трюк з \”гуманітаркою\” заради пропаганди – Time

Путін міг влаштувати трюк з "гуманітаркою" заради пропаганди - TimeЯкщо у вантажівках дійсно допомога, то перешкоджання їм нашкодить довірі до армії України.

Відправка гуманітарної допомоги в Україну може бути хитрим трюком Кремля для того, щоб схилити на свій бік мешканців захоплених терористами територій.

Про це на сторінках Time пише журналіст Саймон Шустер. Росія постаралася надати вантажівкам з гуманітарною допомогою дуже мирного вигляду. Всі фури перефарбували в яскраво-білий колір, а водіїв переодягли в однакові шорти і кепки так, що вони тепер схожі на поштарів.

Але ця \”вистава виявилася недостатньо переконливою\”. Щойно Кремль заявив про відправку гуманітарної допомоги, як в Україні і на Заході запідозрили Росію в тому, що вона намагається замаскувати своє вторгнення.

Журналіст вважає, що ці реакції Києва, Брюсселя і Вашингтона хоч і виправдані, але можуть мати негативні наслідки. Мета гуманітарного конвою, швидше за все, полягає не просто в допомозі мешканцям Донбасу. Але пов\’язана вона не стільки з зовнішньою, як з внутрішньою політикою.

\”До серпня кількість росіян, які підтримують вторгнення в Україну, згідно з даними \”Левада-центру\”, скоротилася з 40% до 26%. В цей же час кількість прихильників відправки гуманітарної підтримки з травня тримається на рівні 90%. Кремль, як правило, не ігнорує подібну одностайність\”, – пише оглядач.

\”Навіщо влаштовувати настільки грандіозну публічну виставу з цими вантажівками, якщо ви хочете таємно провезти зброю і почати війну?\”, – прокоментував головний редактор журналу \”Росія в глобальній політиці\” Федір Лук\’янов.

Читайте також: Євросоюз закликав вирішувати гуманітарні проблеми виключно за згодою Києва

Якщо у вантажівках виявиться дійсно гуманітарна допомога, а не зброя і терористи, то реакція Києва і Заходу буде здаватися роздутою. Заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий заявив, що якщо конвой дійсно везе гуманітарний вантаж, то на кордоні його потрібно перекласти у вантажівки Міжнародного комітету Червоного Хреста.

\”Такий дорожній затор стане підтвердженням улюбленої пропагандистської тези Кремля. З одного боку буде російський конвой, який спішить допомогти жертвам війни, а з іншої – українська армія, яка хоче цьому завадити\”, – пише журналіст.

Сьогодні російська \”гуманітарка\” із військових КамАЗів пройшла Воронеж. Росія не повідомляє про вміст своєї гуманітарної допомоги ані Україні, ані Червоному Хресту. У Червоному Хресті здивувалися відправленню \”гуманітарки\” РФ в Україну

peredplata