Европа знову за своє

Европа знову за своєНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Отже сьогодні Угода про асоціацію з ЄС та відтермінування імплементації договору про Зону вільної торгівлі обернулась гучним ляпом. Заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський не витримав такої наруги над прагненнями народу в ЄС, попросивши пояснень у Павла Клімкіна, подав у відставку.
Узгодження сьогоднішньої заяви виглядало в Брюсселі живописно й комічно. Рішення ухвалювалось не на двосторонньому рівні,( як годиться) – за участі Європейського комісара з торгових питань Карла де Гюхта й міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, але ще й за участі міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва. Саме Олексій Улюкаєв був і є одним з головних опонентів підписання Україною Угоди з ЄС. Але головне для Росії – не допустити остаточного виходу України з торговельного договору про вільну торгівлю з Росією в рамках СНД. Таким чином Росія фактично заборонила розрив торговельних відносин з Росією (це при тому що Україна з Росією знаходяться фактичноу стані війни). Ба більше – Росія заборонила нам вступати в повномасштабну Угоду з ЄС та Договір про Зону вільної торгівлі. Натомість нам ЄС обіцяє безмитну торгівлю на її ринку.
Нам не пояснюють, що ми просто без сили й волі неспроможні раз і назавжди розірвати пуповину з Росією й тому в МЗС України пудрять мозок що відтермінування Зони вільної торгівлі це для того щоб зняти гіпотетичні занепокоєння Росії. Але ж скажіть, чи нас мають парити ці занепокоєння ворога щодо наших взаємин з Євросоюзом? Адже ж це наш вибір! Наш, а не росіян!
А ось ще одна хитрість керівництва України: Відклавши участь України в Зоні вільної торгівлі – (УВАГА!!!) Росії вдасться продовжити дію режиму вільної торгівлі з Україною в рамках Угоди про вільну торгівлю СНД (тобто який трансформується згодом в Митний союз).
Всі добре мають зрозуміти що затягування спочатку з ратифікацією політичної частини Угоди про асоціацію, зволікання з участю на повноправних засадах в Зоні вільної торгівлі – все це робить шлях до повноправного членства в ЄС нескінченним… та й взагалі примарним, незбутнім. Ось не збагну хто з української сторони настільки зацікавлений у подальшому режимі вільної торгівлі з Росією в рамках Угоди про вільну торгівлю СНД, що він пішов на зрив Угоди про асоціацію та договору про Зону вільної торгівлі з ЄС?
Як і Данило Лубківський вірю що будуть, напевно, озвучені раціональні і практичні роз’яснення. Ухвалена заява шле неправильний сигнал усім: агресору, союзникам і, найважливіше, українським громадянам. Саме зараз наша економіка, як під час смертельної хвороби, має самостійно вирвати шанс на життя. Вибір не відкладається, інакше він – не вибір. !!! Наш вибір ЄС, а не СНД, чи не так?
Коротше все зводиться до повної маргіналізації Угоди про асоціацію, та зриву Зони вільної торгівлі! ВСЕ!

peredplata