Покарання Чернівцями

Покарання ЧернівцямиЛюди, що живуть у своїх резиденціях, ніби в розкішних в\’язницях, впевнені, що це ми – лузери!

Я надовго запам’ятав епізод з постановочного російського струм-шоу, в ході якого ведучий допомагав \”новому російському\” викрити неправильне поводження його дружини-блондинки. Покарання для пані було жахливим: розлючений бізнесмен вирішив на тиждень поселити дружину в московському мікрорайоні Вихіно, вважаючи, ймовірно, що страшніше кари просто придумати не можна. Я дивився на екран з подивом. Справа навіть не в тому, що тоді я щодня їздив на роботу саме з цього мікрорайону, а в тому, що я уявив реакцію тих сотень тисяч людей, які живуть на південному сході російської столиці – і зовсім не розуміють, що з точки зору \”вершків суспільства\” гіршого місця не придумаєш. І реакцію мільйонів немосквичів, що живуть куди в гірших соціальних умовах, ніж жителі Вихіна або Бірюльова, що мріють потрапити до Москви хоча б на кілька місяців – або хоча б щоб діти вчилися або жили в цьому місті – якими очима вони дивилися на екран?

Але, з іншого боку, в реакції бізнесмена, нехай навіть і придуманої сценаристами, немає нічого брехливого – ті, хто зробив вдалу кар’єру у владі або великому бізнесі, дійсно не вважають за людей, що залишилися на південному сході або де-небудь в Люберцях. Справжні люди живуть на Рубльовці, в нашому випадку – в Кончі-Заспі. А всі інші просто заважають їм проїхати…

На цьому тижні в ролі \”нового російського\” виступив \”новий український\” – президент Віктор Янукович. Глава держави як чогось особливого, найбільш витонченого покарання для недбайливого міністра охорони здоров’я вибрав чомусь перебування в Чернівцях до кінця тижня. \”Щоб я вас у Києві не бачив\” – кричав Янукович – ніби він справді, перебуваючи в Межигір’ї або у своєму кабінеті на Банковій, бачить там міністра або ніби міністр може до нього проникнути без особливого бажання самого президента або голови його адміністрації. Але справа навіть не в цьому, а в тому, що Янукович і справді вважає перебування в Чернівцях якоюсь особливою життєвою катастрофою. І ось міністр, котрий не встиг розібратися в проблемах регіону, має кілька днів провести в цьому страшному місці.

А що, цікаво, повинні думати люди, які взагалі живуть в Чернівцях і заслужено вважають своє місто одним з найпривабливіших в Україні? Так, вони напевно, не отримують стільки грошей, скільки окремі кияни, які знаходяться ближче до джерел перерозподілу крадених грошей – адже так не тому, що нероби або невдахи, а тому що вся країна перебуває в заручниках у зухвалій неосвіченою клептократії, щиро вважає покаранням сам факт життя поза обгородженого парканом і охороняється з собаками президентської або урядової резервації.

Люди, що ховаються від свого народу за частоколами заборів, що забезпечують свою безпеку військами і міліціонерами, які живуть у своїх резиденціях, ніби в розкішних в\’язницях, впевнені, що це ми – лузери! Ми – це всі, кого не охороняють солдати і вівчарки. І ця впевненість настільки сильна, настільки непереможна, настільки закладена в мозок, що вони навіть не можуть її приховати…

Віталій Портников

Джерело http://rus.newsru.ua/

Світлина http://www.golosua.com:8080/data/entry/2011-11/PA_1215103669.jpeg

peredplata