Нова Рада буде без Симоненка, Чечетова, Герман і Фаріон. Хто зі \”старих\” політиків не стане нардепом

Нова Рада буде без Симоненка, Чечетова, Герман і Фаріон. Хто зі "старих" політиків не стане нардепомУ парламенті не буде Компартії, Партії регіонів як такої, а доля \”Свободи\” ще не вирішена.

Нова Верховна Рада не дорахується багатьох відомих і одіозних фігур – з десяток багаторазових депутатів-регіоналів, друзі, родичі та близькі екс-президента Віктора Януковича і комуністи цілою фракцією не потрапили на чергових виборах до парламенту.

Нова Рада буде без КПУ і Партії регіонів у канонічному вигляді. Ера комунізму закінчилася – вперше за 23 роки незалежної України параламент – без \”червоних\”. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Останнім часом комуністам не щастило – то десь знову Леніна скинуть, то фракцію розформують, то більш як 300 кримінальних справ за підтримку терористів порушать, то взагалі погрожують заборонити. Але загартовані не однією виборчою баталією комуністи сподівалися, що найпалкіші симпатики і цього разу прокладуть їм дорогу до парламенту. І переоцінили себе – комуністи набирають 3,89% голосів (станом на 10:37 вівторка, 28 жовтня), за попередніми даними ЦВК, – це 519 тисяч людей. А по одномандатних округах і зовсім нульова підтримка. Програла і екс-комуністка Оксана Калетник, яка усунулася від комуністичного минулого і йшла самовисуванкою по 16-му округу Вінниці. Так само як її батько екс-регіонал Григорій Калетник. Вона, за свідченнями виборців, продовжувала агітувати за Росію і обіцяла, що та таки візьме гору у війні з Україною.

Свою поразку Петро Симоненко пояснює залякуванням його виборців і попереджає, що зарано відправляти його разом з однопартійцями на звалище історії. Натомість незмінний вождь червоних Петро Симоненко, а також знамениті комуністи Адам Мартинюк, Катерина Самойлик, Спиридон Кілінкаров і Алла Александровська тепер не зможуть агітувати за братерство з Росією та хапатися за серце через чергового поваленого Леніна з трибуни Верховної Ради.

\”Уламки\” Партії регіонів таки просочилися до парламенту в складі \”Опозиційного блоку\”, але значно збіднівши на відомі одіозні особистості. Диригентські навички регіонала Михайла Чечетова не знадобилися його соратникам – під його керівництвом регіонали хором ухвалювали усі вигідні колишній владі законопроекти. Але палкого прихильника Януковича та його рупора у парламенті у списку блоку немає.

Навіть не робили спроби увійти в Раду й політичний фортпост регіоналів із Донбасу. Батько-засновник Партії регіонів екс-спікер Володимир Рибак після добровільного зречення та, спіймавши Януковича на брехні, з\’являвся у Раді, але тепер – у політичному та інформаційному підпіллі. Так само не проходять і намагаються не світитися підозрювані у підтримці донбаських бойовиків Олександр Єфремов, Валентин Ландик та Микола Левченко.

Зірка Ганни Герман зійшла з політичної орбіти – останню колекцію \”Шанель\” на Ганні Миколаївні тепер побачать хіба що у колі літераторів. Вона, як і рік тому, пообіцяла – йде з політики і презентувала у Брюсселі книжку французькою під назвою \”Дівчинка та космісти\”.

Олена Бондаренко також до Ради не потрапила, але справу рідної партії успішно просуває у виданнях холдингу втікача-олігарха Сергія Курченка, де критикують усе, що відбувається в Україні з часів Майдану. І встигає про діяння так званої \”хунти\” розказати глядачам російського телебачення – за це її дуже люблять запрошувати на ефіри в Росію.

Силовий блок регіоналів теж має забути дорогу на Грушевського. Не побачимо ані бійцівських якостей Ельбруса Тедеєва, ані Олега Царьова. Останній надто захопився інтелектуальною роботою у парламенті псевдореспублік \”ДНР\” та \”ЛНР\”.

Сини Януковича, Азарова та Пшонки та їхні батьки тепер свої бізнес-питання вирішують у Росії, а не в стінах українського парламенту.

Новачок парламенту – \”Свобода\” – ще вчора могла сподіватися на кілька партійних місць, але сьогоднішній день залишає сумніви – до Ради потраплять лише кілька депутатів від одномандатних округів. Олег Тягнибок, Ігор Мирошниченко та Богдан Бенюк можуть мітингувати тепер хіба що під Радою – любителів непарламентських методів боротьби виборці не оцінили. Так само, як і надто радикальні заклики Ірини Фаріон не знайшли підтримки у Львові – \”орлиця\” програла представниці \”Самопомочі\” в окрузі, де ще два роки тому набирала понад 60% голосів.

Кореспондент ТСН Маргарита Ситник

peredplata