Судять «месію» з Котелевого

Судять «месію» з КотелевогоНовоселицький районний суд Чернівецької області розпочав слухання у справі котелівського сектанта Сергія Лисака.

Нагадаємо, що цей чоловік впродовж майже чотирьох останніх років живе відмежовано від світу, він створив своєрідну секту, заточивши в цю резервацію своїх рідних та однодумців. Затягнув у пута незрозумілого угруповання не тільки односельців, а й родини із сусідніх Маршинців та Костичан. Проголосивши себе месією, проводив вдома зібрання та насаджував вірянам невідоме вчення. Пояснював, що чудернацьке поєднання букв АТАRVE, встановлене на паркані обійстя, означає назву його віри. Однак Сашика лукавив.

Може, на витівки не так давно начебто звичайного селянина досі ніхто б і не звернув особливої уваги, якби від його діяльності не потерпали діти. Бо він не дозволяв їм відвідувати дитсадочок та школу, спілкуватися з однолітками. Сашика перестав дотримуватися українських законів. Він завів собі аж трьох (!) дружин, причому офіційно одружений лише з однією. Третя дружина «атарвіста» — 15-літня Табіта Черешневська, рідна сестричка покійної Коріни, котра народила дівчинку та померла від тривалих постів і втрати крові. Бо пологи у неї, як і у всіх дружин, «месія» власноруч приймав удома… Сашика проповідував багатоженство, але його приклад наслідувати ніхто не наважився – хіба що близький друг Юрій, котрий після смерті матері його 11 дітей Альбіни зійшовся з молоденькою дівчиною, також «атарвісткою», та почав з нею жити. За це віддав «месії» неповнолітню доньку…

Влітку правоохоронні органи заарештували Сергія Лисака. Дітей впродовж певного часу лікували у районній лікарні, а згодом віддали під тимчасову опіку рідному дядькові – братові Сашики Юрію Лисаку. Сашика ж проходив комплексну судову психолого-психіатричну експертизу у Львівській клініці. Як не дивно, ватажок «АТАRVE» був визнаний неосудним. У процесі досудового слідства йому інкримінувалося вчинення таких суспільно-небезпечних діянь: статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх, доведення до самогубства, незаконне позбавлення волі або викрадення людини, катування, посягання на здоров’я людей під приводом проповідування релігійних обрядів (про ці «етапи» співжиття Сашики наша газета писала неодноразово).

У справі Лисака в суді головує Микола Дутка (він же – голова Новоселицького районного суду). Як повідомляє Микола Степанович, наразі вже відбулися попереднє та перше судове засідання. Засідання відбуваються у закритому режимі. За словами судді, на них не з’явилися одна потерпіла (цивільна дружина Лисака Надія Притикіна) та один свідок. Тому були допитані інші свідки та інші потерпілі. Сашика має адвоката, представника Чернівецької колегії адвокатів. Потерпілі ж адвоката не мають (?!).

Микола Дутка пояснює, що суд мусить з’ясувати, чи насправді Сергій Лисак вчинив суспільно небезпечні діяння. Якщо це буде доведено, то, враховуючи висновки судово-медичної експертизи, суд може застосувати до нього заходи примусового лікування. Якщо ж ні – доведеться вибачатись (?!) перед ним.

Отже, що буде далі – дізнаємося. Проте, без сумніву, у справі багато «невідомих».

Односельці Лисака, котрі знають його впродовж всього життя, стверджують, що він просто-на-просто майстерно «косить» під психічно хворого (хоча деякі його дії таки несумісні зі здоровим глуздом). Мовляв, він – майстерний актор, що в такий спосіб прагне уникнути відповідальності.
Щодо неявки на судове засідання потерпілої Надії Притикіної, вона заявила, що повістки не отримувала та навіть не знала, що справа вже слухається. Хоча проживає у Котелевому. Так само стверджує і дідусь неповнолітньої дружини Сашики, Табіти, Віктор Черешневський:

Як це може таке бути, аби мене не покликали до суду? –справедливо обурюється чоловік.

І Надія Притикіна, і Віктор Черешневський вже отримали повістки на наступне засідання. Надія нині мешкає у своєму будинку, у якому впродовж тривалого часу ніхто не жив. Після перенесених знущань, катувань та арешту чоловіка-деспота жінка стала на облік у районному центрі зайнятості. Її не позбавили батьківських прав, однак відсторонили від виховання власних дітей. Їх тимчасово виховуватиме рідний брат Сашики Юрій. Він, за словами Надії, отримуватиме тепер на них від держави щомісячно по 14 тисяч гривень.

Пані Надія каже, що Юрій не дозволяє їй бачитися з дітьми (семеро з яких, шкільного віку) і жінка може зустрітися з ними лишень випадково. Хлопчики та дівчатка втікають від матері – вони досі вірять, що вона «співпрацює» зі Службою безпеки України та може їх навіть… продати. І продовжують звинувачувати в тому, що від них забрали батька. Про це кажуть і всі віряни – мовляв, легше тобі стало? Надія сподівається, що мине небагато часу, і її кровиночки все зрозуміють.

Жінка не хоче травмувати їх своєю присутністю ще більше, однак прагне, аби їй дозволили (?!) виховувати хоча б наймолодшу, 5-літню донечку. З цим наболілим питанням Надія вже звернулася до служби у справах дітей та до суду. Вона хоче, аби дівчинка відвідувала дитячий садочок, аби вивчала українську мову – наступного року їй іти до української школи, а дитина спілкується винятково молдавською. Крім того, Надія носить під серцем ще одне дитя, батьком якого є Сашика Лисак. Наразі триває друга половина вагітності…
Отже, чим закінчиться суд над новоспеченим котелівським «месією», дізнаємося згодом. Однак припустити, що після всього содіяного він опиниться на волі, не видається можливим.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata