Прокуратура стурбована зростанням підліткової злочинності

Прокуратура стурбована зростанням підліткової злочинності11 листопада 2011 року в прокуратурі Чернівецької області відбулося розширене засідання колегії, під час якої мова йшла про стан правозахисної діяльності щодо додержання законодавства про охорону дитинства. Як зазначив у вступному слові прокурор області Петро КОВАЛЬ, ситуація з підлітковою злочинністю, що склалася нині на Буковині, не може його не турбувати і як прокурора, і як людину. Так, упродовж десяти місяців поточного року відзначається тривожна тенденція до зростання рівня злочинності серед дітей (282 випадки проти 270 за відповідний період 2010 року). Фактично кожен десятий злочин скоєний у стані сп’яніння. Тому Петро КОВАЛЬ поставив вимогу перед усіма працівниками органів прокуратури Чернівецької області, а також представниками інших правоохоронних та державних органів, які займаються питаннями виховання й захисту дітей, з усією серйозністю поставитися до цієї проблеми і якомога швидше виправити ситуацію.

Головною причиною такого становища є неналежне виконання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування обов’язків у сфері захисту дітей, попередження негативних проявів у їх середовищі.
Левова доля у профілактиці підліткової злочинності лягає на плечі підрозділів кримінальної міліції у справах дітей. Проте, як показали перевірки, робота потребує суттєвого покращення. У діяльності цих підрозділів мають місце випадки несвоєчасного взяття на облік дітей, які вчинили злочини. А, отже, і охоплення їх профілактичною роботою.
Неприпустимим є і те, що керівництво навчальних закладів міста Чернівців та районів до цього часу не вжили дієвих заходів щодо впровадження у школах ліцензованих програм, які блокують доступ учнів до сайтів з мережі Інтернет, що пропагують культ насильства, жорстокості й розпусти. Як наслідок, у поточному році в чотирьох навчальних закладах обласного центру мали місце випадки жорстокого поводження та нанесення легких і середньої тяжкості тілесних ушкоджень учнями один одному. А днями у приміщенні чернівецької школи №19 під час перерви між уроками учень 9 класу наніс ножові поранення своєму однокласнику. Тому прокурором Першотравневого району м.Чернівців була порушена кримінальна справа за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 125 і ч.1 ст.296 КК України.
Невиконання органами освіти краю вимог чинного законодавства щодо своєчасного обліку та охоплення навчанням дітей шкільного віку сприяє тому, що з року в рік виявляється значна їх кількість із суттєвим відставанням у психічному та розумовому розвитку. Так, у минулому році органами прокуратури області за ознаками ст.166 КК України із зазначених підстав стосовно батьків було порушено 22 кримінальні справи, а за 10 місяців поточного – 17. Зокрема, прокурор Заставнівського району порушив кримінальну справу відносно матері малолітнього сина, який у свої 11 років жодного дня не відвідав школу. Вироком суду горе-матір засуджено.
Організовані міськрайпрокурорами перевірки також засвідчили про численні порушення з боку керівників навчальних закладів щодо проходження учнями щорічних обов’язкових медичних профілактичних оглядів. Є сподівання, що після внесення прокуратурою області начальнику Головного управління освіти і науки Чернівецької ОДА подання, ситуація на Буковині значно покращиться.
За результатами обговорення під час колегії були прийняті рішення, спрямовані на підвищення ефективності роботи органів прокуратури на вказаному напрямку.
Прес-служба прокуратури Чернівецької області

peredplata