Екс-президент пострадянської держави претендує на високу посаду в Україні

На посаду голови Антикорупційного бюро розглядають дві кандидатури – екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі і екс-главу грузинського Мін\’юсту Зураба Адеішвілі. А в заступники глави МВС Арсену Авакову пророкують Еку Згуладзе – виконувача обов\’язків глави грузинського МВС.

Пошуком інших кандидатів, за інформацією прес-служби АП, займалися міжнародні рекрутингові компанії. Вибрали 24 людини, але імен поки не називають. \”Це люди з досвідом управлінської роботи в економблоке, політиці та бізнесі. Там є грузини, американці, литовці… Серед них є і колишні міністри\”, – сказав глава фракції \”Блоку Петра Порошенка\” Юрій Луценко. Їх, за його словами, в уряді буде не менше п\’яти.

Мінінфраструктури хочуть віддати вихідцю з країн Прибалтики (імовірно – з Литви). Міненерго може очолити Роман Рубченко: він здобув освіту в США, а в 2012-му керував розробкою нової енергостратегії України. На пости в Мінекології, Мінфіні та Мінекономіки розглядають кандидатів зі США, Німеччини та Словаччини.

Влада останньої не проти поділитися з нами своїм фахівцем: \”Ми через все це проходили (також залучали іноземців. – Авт.), коли переходили від старої соціалістичної системи держуправління до європейської\”, – заявив посол Словаччини в Україні Юрай Сівачек.

За законом іноземці в органах нашої виконавчої влади не можуть працювати. У президента та нардепів два варіанти вирішення цієї проблеми: надавати закордонним кандидатам українське громадянство або приймати окремий закон, що дозволяє \”заморським\” (крім російських) технократам працювати в Кабміні і Антикорупційному бюро.

Парламентарі, повідомляє newsru, більше схиляються до другого варіанту, але не всі: категорично проти роботи іноземців в уряді \”Опозиційний блок\”.

У Народному фронті\” ще не визначилися, чи підтримають кандидатури іноземців. \”Невже серед 45 млн українців немає людей, здатних виконати ті ж функції?\” – вважає нардеп від \”НФ\” Леонід Ємець.

У \”Самопомочі\” підтримують президента, але з умовою: Єгор Соболєв зазначив, що іноземцями повинні бути українці за походженням, які зробили блискучу кар\’єру за кордоном.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко виступив за внесення змін до українського законодавства, які дозволять іноземцям займати вищі керівні посади в країні.

\”Моя ідея в тому, щоб шляхом змін до законів надати право залучати на держслужбу іноземців, включно аж до членства в уряді, або розширити перелік осіб, яким президент України може надавати українське громадянство, причому в прискореному режимі\”, – сказав глава держави 27 листопада, виступаючи у Верховній Раді з позачерговим посланням про зовнішнє і внутрішнє становище України.\”Рішучі кроки таких іноземців, які будуть готові відмовитися від власного громадянства і прийняти громадянство України, будуть тим підтвердженням рішучості намірів наших потенційних партнерів і кандидатів\”, – зазначив він.

peredplata