Росіяни залишаться без української солі

У РФ вирішили, що сіль, яку постачають з України та Білорусії не відповідає вимогам споживачів.
Росспоживнагляд рекомендував роздрібним мережам вилучити з обороту продукцію найбільших виробників солі України та Білорусі, на яких припадає 56% російського ринку. Як повідомляє \”ДС\”, про це пише російський \”Комерсант\”.

Росіяни залишаться без української солі

Місце українців і білорусів готові зайняти російські компанії, потужності яких зараз недозавантажені на 40%. Дев\’ять років тому лише чуток про припинення поставок з України солі вистачило, щоб ціни на неї злетіли в десять разів.

За даними газети, управління Росспоживнагляду по Ленінградській області розіслало в середині грудня минулого року торговельним мережам лист з проханням надати інформацію про наявність на полицях солі з України (виробники \”Артемсіль\”, \”Слов\’янська сіль\”) і з Білорусі (\”Мозирсіль\”, \”Белкалій \”)\” з метою виключення з обігу зазначеної продукції \”.

Тоді ж Росспоживнагляд в ході планових перевірок зовнішніх поставок виявив, що сіль цих підприємств не відповідає вимогам харчової продукції щодо вмісту різних домішок, йоду, а також органолептичними показниками. Виконуючий обов\’язки гендиректора \”Артемсолі\” Денис Фоменко вважає, що російське відомство діє в інтересах вітчизняних гравців.

\”Місцевий виробник не може по-іншому з нами конкурувати. Ми працюємо 130 років, і до недавнього часу питань не було. Ми готові представити всі необхідні документи про якість продукції і брати участь у будь-яких експертизах\”, – підкреслив Фоменко.

Російський ринок солі на 59% складається з імпортної продукції, свідчать дані асоціації Руспродсоюза за перше півріччя 2014 року. Основними імпортерами є Україна (\”Артемсіль\” – 23,9% ринку, \”Слов\’янська сіль\” – 2,3%) і Білорусія (\”Мозирсіль\” – 29,1%, \”Белкалій\” – 0,5%), тобто 56 % ринку.

Російські компанії займають 41% ринку: 33,4% – \”Руссоло\”, що належить власнику \”Помідорпрома\” Максиму Протасову, 7,6% – \”Тиретского солерудник\”, бенефіціаром якої вважається син генпрокурора Росії Артем Чайка.

Нагадаємо, в 2006 році в Росії вибухнула справжня паніка, коли виникли всього лише чутки про припинення поставок солі з України.

peredplata