Експерт: Питання поставок в Україну летальної зброї залежить від Кремля

Найближчим часом Україні не варто очікувати на поставки суперсучасної зброї, важкої бронетехніки або авіації.

Експерт: Питання поставок в Україну летальної зброї залежить від Кремля

Сьогодні питання поставок летального зброї в Україні опосередковано залежить від Кремля. Якщо там налаштовані на подальшу ескалацію насильства, то такі поставки, скоріше за все, будуть. Про це сайту \”24\” розповів колишній заступник державного концерну \”Укроборонпром\”, екс-директор авіаремонтного заводу \”Авіакон\” Максим Глущенко.

За словами Юрія Бірюкова Міністерство оборони вже склало і передало американській стороні список необхідного озброєння.
Про яке озброєння може йти мова?

Цитата Бірюкова: \”Ми відправили нещодавно у США уточнений список потреб, обговорювався і перший транш в 350 мільйонів доларів на три роки, і можливий додатковий мільярд. Американці не говорять категоричне ні, вони кажуть, що зараз не прийняте рішення у Білому домі, але поки воно буде прийматися – давайте попрацюємо. Тому робота ведеться. Йдеться і про бронетехніку, і про озброєння\”.

Зі сказаного випливає, що ми висловили в письмовому вигляді свої побажання про отримання техніки і зброї. Зрозуміло, рішення, що і в якій кількості давати – за американцями. І тут потрібно врахувати, що в самій Америці ставлення до проблеми поставок зброї в нашу країну поки неоднозначне. Європа взагалі поки більш схильна до вичікувальної позиції.

Але формальні підстави для військової допомоги у США є вже сьогодні. У грудні 2014-го Обама підписав акт \”Про підтримку свободи в Україні\”, який дає право вводити додаткові санкції щодо російських компаній, і надавати допомогу військовому, оборонному, енергетичного і громадянському секторах України.

На це передбачено фінансування в 350 млн дол. на три роки, з яких 100 планувалася виділити в 2015 ройці. А протягом 60 днів після набрання чинності законом президент США повинен представити в Конгрес перелік необхідного військового майна і послуг, а також розрахунки за термінами проведення відповідних робіт.

В рамках дії цього закону в штати і спрямований список від Міноборони України з переліком зброї, яка необхідна в першу чергу.

Які шанси, що вона буде надана?

Існує всього два варіанти: нададуть або не нададуть. Але навіть при позитивному для нас рішенні – \”так, поставляти\” – напевно будуть дискусії, що саме буде нам передаватися. На мій погляд, найближчим часом не варто чекати поставок суперсучасної зброї, важкої бронетехніки, авіації.

Поставити нам допоміжне обладнання, спеціальний автотранспорт, засоби зв\’язку, форму, захисну екіпіровку (бронежилети, шоломи), медичне обладнання та аптечки американцям цілком під силу. І я вважаю, що вони це зроблять.

Але цей прогноз вірний, якщо укладене перемир\’я (Мінськ-2) буде більшою мірою дотримуватися і сепаратисти не почнуть наступ, намагаючись захопити нові території. У такому випадку реакція західних партнерів напевно посилиться, і тоді я не виключаю варіанту повноцінних поставок уже летального зброї.

На сьогодні ми маємо ситуацію, коли питання постачання/непостачання летального зброї опосередковано залежить від Кремля. Якщо там налаштовані на подальшу ескалацію насильства, то такі поставки, мабуть, будуть. На жаль, одночасно це буде означати черговий виток насильства і повномасштабні бойові дії з непередбачуваними наслідками.

В які терміни може бути прийняте таке рішення?

Якщо рішення буде прийнято, вважаю, що приблизний строк не менше місяця і він може затягнутися.

Якщо США передасть Україні необхідну озброєння, то чи не спровокує це ескалацію бойових дій на Донбасі? Адже Росія може використати це як привід для введення військового контингенту і посилення допомоги терористам…

Цей крок може викликати досить хворобливу реакцію Росії і спровокувати Кремль на активізацію бойових дій та передачу сепаратистам нових партій озброєння. Це як мінімум. В цілому ж реакція може бути абсолютно непередбачуваною.

Якого озброєння реально не вистачає Україні?

Якщо розглядати збройовий аспект проблеми, то нашим Збройним силам бракує складної високотехнологічної техніки та озброєнь. Це і системи управління і зв\’язку, разведкомплекси, безпілотники різного призначення здатні вести спостереження, в тому числі – і в нічних умовах, пристосовані до нашого клімату. Військам потрібні артилерійські комплекси керованого озброєння, наземні і авіаційні ракетні комплекси.

Хто його може нам надати?

Надати його може будь-яка країна, яка визнає за потрібне це зробити. При цьому залишається відкритим питання нашої платоспроможності. Адже якщо у США необхідної нам зброї більш ніж достатньо і мова йде про безкоштовні поставки, то та ж Польща готова нам його не \”надати\”, а продати.

peredplata