У владі зріє конфлікт між \”сім\’єю\” та групою Ахметова

У владі зріє конфлікт між "сім'єю" та групою АхметоваТенденцією останнього часу стало призначення на ключові посади не просто представників Донецького регіону, а осіб, близьких до сім’ї президента Януковича, зокрема до його старшого сина Олександра. Про це у черговому числі «Українського тижня» пишуть Андрій Дуда та Олександр Крігер.

Нові керівники МВС, Державної податкової служби, НБУ вважаються креатурою саме старшого сина Януковича.

«Захарченко, Клименко, Арбузов протягом останнього року зробили карколомну кар’єру, причому тільки завдяки родині Януковичів. І, що не менш важливо, до них немає поваги з боку інших центрів влади. Вочевидь, зміна режиму миттєво відправить цих людей у зворотному напрямі без сподівань затриматися не лише в структурах влади, а й у великому бізнесі. Отже, питання виживання системи влади для них є питанням особистого виживання», – пишуть автори.

Серед інших керівників, наближених до «Сім’ї», називають очільника Донецької обласної ради Андрія Федорука, новоспеченого голову Львівської ОДА екс-гендиректора Укрзалізниці Михайла Костюка та, що особливо важливо у світлі очікуваної земельної реформи, керівника Державного агентства земельних ресурсів Сергія Тимченка.

«Особливо цікаво, що в цьому випадку Віктор Янукович фактично відмовився від традиційної для українських президентів побудови системи стримувань та противаг – останні призначення відбуваються не просто в інтересах виключно однієї-єдиної групи, а й фактично за рахунок інших. Імовірно, і Фірташ, і Льовочкін, і Ахметов були не проти «заповнити» вакансії і поміж голів ОДА, і в Кабінеті Міністрів своїми кандидатурами. Але не склалося, і це вже стає тенденцією», – зазначають автори.

Показовим є останнє засідання уряду під головуванням українського гаранта – усі очікували гучних відставок та не менш гучних призначень. Але нічого цього не сталося. І тепер цьому є логічне пояснення: звільнити одразу купу міністрів та призначити на їхні місця представників «Сім’ї» – це не просто скандал.

«Це casus belli для тих груп, які володіють значними ресурсами та організаційним потенціалом для того, щоб суттєво погіршити життя чинному главі держави вже сьогодні. Вочевидь, для такого протистояння «Сім’я» не готова. Поки що не готова, бо для рішучого наступу потрібно взяти під контроль усю силову та фіскальну вертикаль країни. Вочевидь, на черзі СБУ та Міністерство фінансів. І тепер можна поставити під великий знак питання плани Валерія Хорошковського стати віце-прем’єром «з фінансових потоків». Не можна виключити варіант, коли влада знову зіграє у вже випробувану схему: посаду міністра фінансів обійме, наприклад, Сергій Арбузов, а НБУ очолить його нинішній перший заступник, теж дуже надійна людина, перевірена спільною роботою в Укрексімбанку», – пояснюють автори.

Детальніше про принцип розстановки кадрів у нинішній владі читайте у матеріалі «Родоплемінний звичай» у №47 «Українського тижня».

peredplata