Стали відомі подробиці кримінальної справи США проти Фірташа

Стали відомі подробиці кримінальної справи США проти Фірташа

30 квітня у Відні, де український олігарх Дмитро Фірташ знаходиться під підпискою про невиїзд, відбудеться суд, який дозволить або заборонить його екстрадицію в США. У Сполучених Штатах Фірташа чекає суд за звинуваченням у корупції.

Про це повідомляє \” Німецька хвиля \”.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, яку розслідували в тому числі і спецагенти ФБР, український мільярдер і його спільники отримали дозвіл на видобуток титанових руд в Індії за допомогою хабарів на загальну суму в 18,5 млн доларів.

Угода Фірташа з розробки титанових родовищ в індійському штаті Андра Прадеш, яка стала підставою для звинувачень у корупції, також тісно пов\’язана з російськими партнерами. У 2005 р Фірташ налагодив контакт з індійською владою за допомогою Джугендри Сінгха Реу. Випускник Московського університету дружби народів після навчання залишився в російській столиці і займався торгівлею рідкісними металами, у тому числі титаном. Компанія Реу Stork, яка представляє і провідних російських виробників титану, виступила партнером українського олігарха в індійській угоді.

Фірташ на той момент був новачком в титановому бізнесі. У 2004 році він взяв у оренду два гірничо-збагачувальні комбінати в Житомирській області та викупив частку в державному \”Кримському титані\”. Така експансія стала можливою завдяки швидкому притоку капіталу, який Фірташ отримав у газовому бізнесі. Починаючи з 2003 року його компанія EuralTransGas, згідно з домовленістю між \”Газпромом\” і \”Нафтогазом\”, стала єдиним постачальником туркменського газу в Україну. Таким чином компанія зі статутним капіталом в 12 000 доларів, зареєстрована в угорському селі, почала бізнес об\’ємом в сотні мільйонів доларів на рік.

EuralTransGas став першим великим спільним проектом Дмитра Фірташа та угорського підприємця Андраша Кноппа. Потім були ще більше, в тому числі одіозний газовий посередник \”Росукренерго\”, в якому партнером Фірташа і Кноппа вже виступив \”Газпром\”. Не виключено, що тут зіграли роль зв\’язки Кноппа. За інформацією ряду ЗМІ, Кнопп свого часу був представником \”Газпрому\” в Угорщині. Тепер Кнопп і Фірташ – головні фігуранти \”титановоъ\” кримінальної справи в США.

Представляючи інтереси Фірташа, як випливає з матеріалів кримінальної справи, Кнопп з 2005 року домовлявся з індійськими чиновниками про ліцензії на видобуток титану в штаті Андра Прадеш, пропонуючи їм хабара. Офіційно інвестором виступала зареєстрована у Швейцарії компанія Bothli Trade, яка раніше діяла в газовому бізнесі в інтересах EuralTransGas. Зокрема, на Bothli Trade були оформлені кілька контрактів на поставку газу до Угорщини.

Ще навіть не почавши видобуток титану в Індії, як стверджують американські слідчі, Кнопп намагався в інтересах Фірташа домовитися про постачання титану однієї з компаній в Чикаго. Очевидно, йдеться про найбільшого споживача цього металу – авіабудівну компанію Boeing. Саме плани поставляти продукцію в США і стали одним з головних аргументів для американських слідчих взятися за розслідування \”титанової\” справи Фірташа. У Boeing відмовилися коментувати ситуацію.

Згідно з угодою з Andra Pradesh Mineral Dev. Corporation (APMDC), державною компанією, яка є розпорядником надр штату Андра Прадеш, підписаним 24 серпня 2006, Bothli Trade отримала право добувати титанові руди на площі більш ніж вісім тисяч гектарів. Компанія Фірташа зобов\’язалася вкласти в розробку родовищ від 15 до 20 млн доларів, побудувавши гірничо-збагачувальний комбінат. При цьому щорічний дохід від продажу титанових руд, як зазначено в матеріалах кримінальної справи в США, прогнозувався на рівні півмільярда доларів. Підрахунки американських слідчих включають, зокрема, оцінки запланованих обсягів продажів титану компанії Boeing.

peredplata