Президент дав наказ святкувати 100-річчя перемоги над росіянами

Президент України Петро Порошенко підписав указ про відзначення в Україні 100-ї річниці перемоги Українських січових стрільців на горі Маківка, яка розташована у Сколівському районі Львівської області.

Взяття гори Маківка – бій місцевого значення під час Першої світової війни на Карпатсько-Галицькій ділянці фронту. У ньому Російська імператорська армія вступила в бій з частинами Українських Січових стрільців, які воювали на боці Австро-Угорщини.

У ході боїв атака російських військ захлинулася і вони відійшли.

Указ Порошенка покликаний сприяти \”подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, військово-патріотичного виховання молоді\”.

Тематичні заходи заплановані у Києві та Львові, а також на самій горі Маківка (Сколівський район Львівської області).

Нагадаємо, запеклі позиційні бої на Маківці точилися з 29 квітня до 4 травня 1915 року під час Першої світової війни на східному фронті, в Карпатах, між підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів УСС) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана.

Президент дав наказ святкувати 100-річчя перемоги над росіянами

Президент, зокрема, доручив уряду розробити і затвердити у тижневий строк план заходів з відзначення діяльності Українських січових стрільців та 100-річчя їх перемоги на горі Маківка, передбачивши, зокрема, організацію та проведення тематичних урочистих та просвітницьких заходів у містах Києві, Львові та інших населених пунктах України,

забезпечення проведення у травні 2015 року на Маківці ювілейних заходів, зокрема, за участю молодіжних організацій України, проведення наукової конференції, присвяченої історії національних військових формувань, зокрема Українських січових стрільців, та їх ролі у становленні української державності на початку XX століття, а також організацію у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури лекцій, бесід, круглих столів, інших тематичних заходів, присвячених діяльності Українських січових стрільців, їх внеску у становлення української державності на початку XX століття.

Крім того, Кабмін повинен забезпечити проведення пошукової роботи та досліджень, зокрема у місцях, пов\’язаних з історією Українських січових стрільців, інших національних військових формувань початку XX століття та організувати тематичні виставки документів, книг, речових пам\’яток, пов\’язаних з історією Українських Січових Стрільців.

Порошенко також розпорядився випустити в обіг поштову марку, присвячену 100-річчю перемоги Українських січових стрільців на Маківці та здійснити її спецпогашення.

У відповідальність уряду, згідно з указом, також входять упорядкування місць поховань загиблих учасників національно- визвольного руху початку XX століття, відповідних пам\’ятників та пам\’ятних знаків та вирішенняи в установленому порядку питання щодо фінансування заходів з відзначення діяльності Українських січових стрільців та 100-річчя їх перемоги на Маківці.

Кабінету міністрів, обласним, Київській міській державним адміністраціям Порошенко доручив вивчити питання та вжити заходів щодо найменування чи перейменування в установленому порядку військових частин і навчальних закладів на честь Українських січових стрільців, визначних українських військових діячів та учасників боротьби за незалежність України початку XX століття.

На Міністерство закордонних справ України

президент поклав обов’язок забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України просвітницьких та інших заходів, присвячених відзначенню діяльності Українських січових стрільців і залучити до цієї роботи представників української громадськості за кордоном, а також сприяти участі представників української громадськості за кордоном у відповідних заходах, що відбуватимуться в Україні.

Міністерство інформаційної політики України разом з Українським інститутом національної пам\’яті, згідно з указом, мають забезпечити розроблення та впровадження тематичних інформаційних програм для державних засобів масової інформації, присвячених діяльності Українських січових стрільців та 100-річчю їх перемоги на Маківці, а також розповсюдження відповідної соціальної реклами.

Державному комітету телебачення і радіомовлення України президент доручив забезпечити в установленому порядку висвітлення в засобах масової інформації заходів з відзначення діяльності Українських січових стрільців.

peredplata