Закарпатські клани. Активісти розкрили корупційні схеми, які в регіоні діють роками l

Закарпатські клани. Активісти розкрили корупційні схеми, які в регіоні діють роками lЖурналісти ТСН спробували з\’ясувати, які ж саме корупційні схеми діють на Закарпатті.

Стрілянина в Мукачевому, яка сталася 11 липня за півтори тисячі кілометрів від зони АТО, переросла в історію без позитивних героїв.

Як йдеться у сюжеті ТСН.Тижня, перехрестя на виїзді з Мукачевого – це ключова ланка корупційних схем, які роками діють в області. Журналісти ТСН з\’ясували, які ж саме корупційні схеми діють на Закарпатті. Якщо поглянути, де розташоване Мукачеве, зрозуміло, що сюди може стікатися будь-що з кордонів одразу чотирьох країн – Словаччини, Угорщини, Румунії та Польщі.

Контрабанда процвітала тут віддавна. Уплутані в неї чиновники, правоохоронці, бандити, і просто місцеві жителі.

Як розповідає колишній керівник Чопської митниці Сергій Харченко, якщо контрабанда потрапляє на митницю то, щоб вона проїхала через неї, доведеться заплатити близько 35 тисяч доларів.

\”Ці всі гроші, якщо їх віддати клієнту, то це 35 000 доларів\”, – говорить Харченко. За його словами гроші здавали людям з Києва чи Одеси.

Водночас, як зазначає громадський активіст Богдан Пилипів, все Закарпаття поділене на сфери впливу: екс-губернатор від \”регіоналів\” і досі контролює паливний бізнес, Мукачеве зав\’язане на контрабанді цигарок, Хуст – наркотиків, а Великий Березний , що стоїть на польському і словацькому кордонах – на нелегальній міграції. Загалом тут налічується близько 12 кланів.

\”Всі клани, які приходять до влади у вигляді губернатора або голови облради – вони всі підтягають за собою всі свої клани, всі свої зв\’язки, всю свою команду і ставлять на ті місця, де є розподіл кримінальних грошей. Вони між собою уживаються, тому що між ними є така прокладка, як СБУ і міліція… вони все те діло покривають\”, – розповідає Пилипів.

Хто насправді контролює контрабандні потоки на Закарпатті Зазначимо, 13 липня президент Порошенко виніс події в Мукачевому на обговорення Військового кабінету РНБО. Де заявив, що суть конфлікту в Закарпатті – перерозподіл потоків контрабанди. У яких насправді масштабах процвітала контрабанда – показав лише один свіжий факт.

Уже за кілька днів після кадрової чистки правоохоронці Закарпаття виявили найбільшу від початку року партію контрабандних цигарок вартістю не менше 1,5 млн євро. У Мережі з\’явилися фото з оточеного силовиками села під Мукачевим

11 липня у Мукачевому Закарпатської області пролунала стрілянина. Учасниками перестрілки поблизу спортивно-оздоровчого комплексу \”Антарес\”, який належить народному депутату Михайлу Ланьо, стали представники \”Правого сектору\” і міліція. Сторони звинувачують одна одну в \”кришуванні\” контрабанди в регіоні. За останньою інформацією, внаслідок інциденту одна людина загинула, близько десяти отримали поранення.

У неділю, 12 липня, представники \”Правого сектору\” вийшли з протестами до стін органів місцевої влади у низці обласних центрів. Вони вимагають відставки міністра МВС Арсена Авакова і проведення незаангажованого розслідування інциденту. БТРи і \”бобіки\”: Reuters показало, що відбувається в оточеному селі під Мукачевим

Пошук нападників, яким після перестрілки вдалось втекти в гори, продовжується досі. Озброєних молодиків бачили у кількох населених пунктах поблизу Мукачевого.

У понеділок, 13 липня, співробітники СБУ заявили про затримання двох бійців \”Правого сектору\”. Провідник партії Дмитро Ярош також підтвердив цю інформацію. Він пояснив, що зброя потрібна задля безпеки. \”Бійці використали зброю тільки тому, що організували на кордоні блокаду контрабандних потоків, та отримували погрози від місцевої мафії\”, – зазначив Ярош.

Кореспондент ТСН Руслан Харченко.
Більше читайте тут: http://tsn.ua/groshi/zakarpatski-klani-aktivisti-rozkrili-korupciyni-shemi-yaki-v-regioni-diyut-rokami-458743.html

peredplata