У Хорватії пройшов великий військовий парад на честь річниці перемоги над сепаратистами

У Хорватії пройшов великий військовий парад на честь річниці перемоги над сепаратистамиУ Загребі святкують перемогу над \”Сербською Республікою Країна\”.

У столиці Хорватії Загребі відбувся найбільший в історії країни військовий парад на честь 20-ї річниці операції \”Буря\” і розгрому сепаратистської \”Сербської Республіки Країна\”. У параді брали участь більше трьох тисяч військових і 300 одиниць техніки, на заході були присутні 42 іноземні делегації, повідомляє Euronews.

Операція \”Буря\” проводилася 4-7 серпня 1995 року силами армії Хорватії та 5-го корпусу армії Боснії і Герцеговини. В результаті хорвати знищили самопроголошену \”Сербську Республіку Країна\”, яка проголосила незалежність у 1991 році за підтримки Белграда. Після цього Хорватія відновила територіальну цілісність, повернувши під свій контроль п\’яту частину своєї країни і поклала край багаторічній війні.

Серби операцію \”Буря\” називають трагедією і на її річницю влаштовують жалобні заходи. Тоді біженцями стали від 200 до 250 тисяч етнічних сербів, які проживали в зоні проведення операції. Більше двох тисяч людей загинули.

На думку оглядачів The New Republic, Путін поводиться з Україною, як Мілошевич з Хорватією.

\”Для початку і Сербія, і Росія за допомогою пропаганди в ЗМІ розпалили сильні націоналістичні почуття у своїх народів, націлені проти хорватів і українців відповідно. Потім вони підбурили етнічні меншини в Хорватії і Україні на повстання і застосували армію, оголосивши про \”необхідність захистити меншини\”. Після цього Росія, як і Сербія в Хорватії, створила самопроголошені невизнані республіки\”, – йдеться в статті.
Більше читайте тут: http://tsn.ua/foto/u-horvatiyi-proyshov-velikiy-viyskoviy-parad-na-chest-richnici-peremogi-nad-separatistami-469016.html

peredplata