Тече вода, тече бистро… Водяні злодії

Тече вода, тече бистро… Водяні злодіїЗа Бойчуком, який катував рибалок, по всій Заставні золоті верби ростуть.
Не встиг ще прокурор області Петро Коваль навести лад на ставках біля села Малий Кучурів (там людям заборонено ходити по землі, купатися у воді. Там вовкодави-пси можуть розірвати на шмаття будь-кого, хто без дозволу царя зайде на його територію. Там колючими дротами помічено свою владу), та ось знову з’явилася інформація про великі зловживання «власть імущих» «усія Заставни».

Неподалік ставків прокладений водогін від Дністра до Чернівців. Там у землю вкопані бетонні труби діаметром до одного метра. Ними під високим тиском подається до міста вода. Цьогоріч уже з липня стоїть посуха. Зникає вода у криницях, пересихають русла малих і великих річок, міліють і висихають ставки. На цьому тлі ставки біля Малого Кучурова виглядають як писанки у Великодньому кошику: наповнені водою, чистенькі.
Звідки вода у цих ставках у той час, коли ніде її нема? Де тут собака зарита?

У землі, звичайно. Водогін Дністер-Чернівці проходить через горб над ставками. Коли вода почала зникати і риба задихатися, з’явилась у Чернівецького водоканалу перша проблема. Ні з того, ні з сього почав падати у водогоні тиск. Спеціалісти вирішили перевірити трасу. І знайшли на горі пробиту бетонну трубу, звідки фонтаном виривалася вода і виливалась у ставки. Трубу залатали. Звернулися до правоохоронців, аби ті знайшли зловмисників, що пошкодили водогін. Напевне, спочатку думали, що то випадково сталося: хтось міг ненароком зачепити трубу в процесі якихось землерийних робіт. Кілька місяців проблем не було. Тоді у чернівчан вода подавалася до всіх квартир під потрібним тиском. Спокій запанував на водоканалі. Втрати води зменшилися чи не наполовину. Але з 4 листопада знову забили тривогу: різко впав тиск і втрати води зросли. Довелося виїхати на місце спеціалістам водоканалу. Те, що вони побачили, шокувало.

— Біля ставків у Малому Кучурові прокладено водогін з Дністра, — говорить начальник КП «Чернівціводоканал» Володимир Андрущак. – Спочатку хтось розбив трубу і вода фонтаном била у ставки. Ми залатали пробоїну. Звернулися до міліції, щоб викрила руйнівників. Та щось шукала, але не знайшла, і кримінальну справу не було порушено. А місяць тому наші спеціалісти знайшли інженерні споруди, з яких вода подавалася у ставок.

Від водогону були зроблені відводи, викопані й забетоновані криничні кільця. Тобто, наявна крадіжка води поставлена на професійну основу, вона відбувалася з великим розмахом. А тепер підрахуймо, скільки ми платимо за воду, і все стане зрозумілим.

Отже, офіційно вважається, що втрати під час транспортування води з Дністра до осель чернівчан становлять 61 відсоток від загальної кількості. Якщо від цього 30 відсотків втрат списати на дрантиві труби у місті, на витоки і т.д., то майже половину води крадуть по дорозі до Чернівців. От сьогодні знайдено цю крадіжку біля села Малий Кучурів.

Коли спеціалісти побачили масштаби витоку води, вони вдруге звернулися до правоохоронців. Уже не довіряючи міліції, повідомили СБУ. Бо такий обсяг збитків загрожує національній безпеці якщо не України, то, принаймні, Чернівецької області.
Ми не раз і не двічі обурюємося, коли нема води у квартирах, проклинаємо тоді владу, яка була, є і буде. За цих умов і до водяних бунтів рукою подати.

І, насамкінець, за один кубометр води ми сплачуємо більше шести гривень. Якби не було витоків у ставки, орендовані «власть імущими» Заставнівщини, ціна кубометра води не перевищувала б 4 гривень. Тепер зрозуміли, кому ми платимо шалені гроші?!

Петро КОБЕВКО

P.S. Сподіваємося, що прокуратура області, міліція і СБУ нарешті знайдуть водяних злодіїв на Заставнівщині та покарають їх за всією суворістю і справедливістю українського Закону.

peredplata