Джо Байден до нас приїхав. І нема на це ради

Джо Байден до нас приїхав. І нема на це радиНаш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Києва:

Зустрічі віце-президента США Джо Байдена з першими особами держави пройшли в теплій і дружній атмофсері і… невиправдані сподівання борців з корупцією на підтримку американського віце-президента.

Очікування від візиту Джо Байдена були різні, проте більшість аналітиків схилялася до прогнозів, що Байден привезе до Києва жорстку критку української влади. Такі прогнози були не безпідставними. Перед поїздкою до столиці України Джо Байден говорив журналістам таке:

– \”Уся структура, підпорядкована генпрокурору, має терміново бути реформована\”, – заявив перед поїздкою до Києва віце-президента США Джо Байден і продовжив – \” Україна має довгу історію корупції. Минуло понад півтора роки, перш ніж український президент Петро Порошенко втілив свої найважливіші передвиборчі обіцянки, та й ті лише частково. 1 грудня антикорупційна прокуратура обзавелася керівником і тепер вперше може взятися до роботи.\”, – зазначив американський високопосадовець.

\”Вашингтон має дедалі менше терпіння до уряду в Києві. Особливо зважаючи на те, що до затягування з призначенням головного антикорупційного прокурора доклався соратник Порошенка, генеральний прокурор України Віктор Шокін. Ще у вересні посол США в Україні Джеффрі Паєтт вдався до незвичайного кроку: у своєму повідомленні на Twitter він закликав – хоч і дещо обтічними дипломатичними словами – до відставки Шокіна. Та попри це президент продовжує робити на нього ставку. Ще у вересні посол США в Україні Джеффрі Паєтт вдався до незвичайного кроку: у своєму повідомленні на Twitter він закликав – хоч і дещо обтічними дипломатичними словами – до відставки Шокіна. Та попри це президент продовжує робити на нього ставку\”, – пише керівник киіївського корпункту DW Франк Гофманн.

Далі Франк Гофман піддав різкій критиці уряд, Яценюка і його корумповане оточення. Дісталось від Франка Гофмана і СБУ, яка захищає інтереси олігархів.

Однак прогнози більшості аналітиків не збулись. Зустрічі Джо Байдена з Петром Порошенком І Арсенієм Яценюком пройшли в теплій та дружній атмосфері, як це видно на сьогоднішніх фото. Якщо Байден і критикував українську владу, то дуже делікатно. Смайлик «smile» Жорстких,
очікуваних заяв з його боку на адресу влади не пролунало. Надії борців з корупцією у владі на підтримку Байдена не виправдались.

Загалом Джо Байден продемонстрував підтримку України у проведенні реформ, а головне продемонстрував єдність США з українським народом щодо деанексії Криму і Донбасу, та ще й привіз кругленьку суму для здійснення усіх реформ – 190 млн доларів. (Байден також підтвердив гарантії кредиту в 1- мільярд доларів). І ще, Джо Байден порекомендував Україні виконувати Мінські домовленості навіть попри те, якщо Росія виконувати їх не буде. Як вам така настанова-напуття?

peredplata