Незабаром політичне життя збурить поява партії Саакашвілі

Незабаром політичне життя збурить поява партії Саакашвілі

Її появу вже давно пророкують відомі політики та політологи. А громадські активісти, уже кілька разів оголошували про формування нової політсили, а тепер прогнозують її появу вже в червні.

Такої ж думки дотримується і екс-заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе. «У нас немає амбіцій перетягувати на наш бік будь-кого, у нас амбіції об’єднати всіх ефективних і чесних людей, які здатні будуть вивести Україну із кризи». За його словами, рух «За очищення», біля витоків якого стояв глава Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі, зміг добитися відставки уряду Арсенія Яценюка, але громадський рух не може автоматично переформатуватися в партію, однак до неї можуть увійти люди і сили, що поділяють ідеї руху.
Сакварелідзе переконаний, що одеський губернатор буде одним із ідеологів і «драйверів» нової партії. Він стверджує, що «нова сила не буде грузинською» і не буде партією Саакашвілі. Хоч у нової партії поки що немає навіть робочої назви, але вона може підтримати кандидатів у народні депутати уже на довиборах до Верховної Ради 17 липня.
«Команда глави Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі створює політичну партію»,- повідомив у своєму Facebook його колишній заступник Саша Боровик. «Скоро у нас буде політична програма, фактично, – передвиборча. Це буде правоцентристська, фіскально-консервативна і соціально-ліберальна програма. Ми хочемо побудувати демократичну, європейську партійну організацію, в якій лідери обиралися б демократичним шляхом», – заявив він.
Прогнозує появу нової партії і народний депутат Сергій Лещенко. «Існує «Рух за очищення», який включає в себе представників громадянського суспільства, членів грузинської команди Саакашвілі й окремих представників нинішнього парламенту, які прагнуть справжніх змін у країні», – сказав він. При цьому Лещенко додав, що відносно цього мав відверту розмову із Саакашвілі. «Ми прийшли до консенсусу, що коли це буде нова партія, то вона повинна складатися із нових осіб: 20+ за віком. Це не буде паровоз, який подарує нове життя персонажам, що вийшли в тираж», – заявив нардеп.
Він також зазначив, що немає ніяких ознак чи підстав вважати, що даний політичний проект пов\’язаний з адміністрацією президента Петра Порошенка. «Порошенко із задоволенням звільнив би зараз Саакашвілі, але не може цього зробити, остільки цим самим ще більше підніме тому рейтинг. Саакашвілі ж використовує посаду з максимальною користю для нової політичної платформи», – стверджує Лещенко.
А тим часом соціологічні опитування вже засвідчують, що не створена ще партія Саакашвілі має рейтинг вищий, ніж у БПП. За даними соціологічного опитування, серед людей, які готові піти на виборчі дільниці, 13% проголосували б за «Батьківщину», 11% – за «Опозиційний блок», по 10% – за партію Саакашвілі й «Самопоміч», 9% – за Блок Петра Порошенка, 7% – за Радикальну партію. Впритул до 5-відсоткового бар’єру підійшла і партія «Свобода» з показником в 4%.
Сергій Горицвіт

peredplata